Тагарев запазва поста срещу 6 милиарда евро

0

Военният министър Тодор Тагарев почти е уредил оставането си на поста след ротацията, научи „Галерия“ от свои източници в сглобката. Преди броени той се върна от САЩ, където си е осигурил подкрепата на американците. В Щатите той минава за верен човек заради категоричната си подкрепа за Украйна. Отвъд океана Тагарев отново е декларирал, че страната ни ще се бори с руската пропаганда.

„Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва да се проследяват, за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисли от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало“, казал той, цитиран в сайта на СБЖ.

В Америка Тагарев се запозна как вървят сделките по придобиването на изтребителите F-16 и бойните машини „Страйкър“. Там министърът на отбраната договорид а инвестираме 6 милиарда евро в гражданска и военна инфраструктура, която да спомогне за бързото развръщане на съюзнически войски на наша територия. Ще се правят основни ремонти или ще се изграждат изцяло летища, жп линии, пътища, съобщи самият Тагарев. И именно тук се крие златният коз за оставането му в министерския кабинет.

„Ще се инвестират 6 милиарда за инфраструктура, а ремонтите ще се изпълнят от български фирми. Всички знаем кой държи големите компании, способни да печелят и изпълняват мащабни проекти. Не е тайна, че те са на хранилка при ГЕРБ и ДПС срещу съответната комисионна“, твърди източникът на изданието.

В същото време България очаква 198 бойни машини „Страйкър“, за които ще платил 2,5 млрд. лева. Бонус е, че страната ни ще вземе лиценз за ремонт на тези машини. Това гарантира сладък военен бизнес, защото България ще поддържа „Страйкър“-ите на всички страни от региона. За тази сделка също се облизват едрите риби от оръжейния сектор. Усилено върви и модернизацията на армията. Ще се купуват бойни кораби, а България се готви за серийно производство на дронове. Всичко това прави поста на военния министър един от най-желаните в кабинета.

Делян Пеевски вече използва случая да поиска оставката на Тагарев заради гафа с водосвета на бойните знамена, за който депутатите не получиха покани. След издънката пиарката Кристел Чимширова хвърли оставка, но Тагарев се върна със самочувствие от САЩ и не я прие.

Щом остави пиарката, явно прави сметка да остане, коментират генералите от МО. Освен това министърът с половин уста призна, че се е обадил лично на Пеевски по телефона, след което критиките към Тагарев рязко секнаха. Пък и пред милиардните проекти в армията и най-устатият политищ ще млъкне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече