Вижте палата, в който живее Деси Атанасова, закупен на двойно по-ниска цена СНИМКИ

0

Номинираната за конституционен съдия Десислава Атанасова притежава просторен етаж от баровска къща в столичния квартал „Гео Милев“, установи проверка на ПИК.

И макар имотът да е надлежно деклариран от доскорошния председател на парламентарната група на ГЕРБ, буди безпокойство цената, за която тя се е сдобила с него.

По подобие на аферата „Чаталджа“ с Даниел Лорер и Асен Василев, възниква въпросът дали сделката на Атанасова за придобиване на етаж от кооперация в кв. „Гео Милев“ е в рамките на всички законоустановени норми и по-важно – дали е морална.

През октомври 2012 г. Атанасова купува етаж от къщата, разположена на ул. „Христо Максимов“ №19. Имотът се намира в близост до Румънското посолство и до парк „Гео Милев“.

По това време Атанасова е министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов.

Заедно с мъжа си Красимир Атанасов те закупуват първия етаж от къщата на ул. „Христо Максимов“, който представлява 132 квадрата разгърната застроена площ, заедно с 350 квадрата от парцела, което представлява 1/4 от целия имот. Видно от снимки в Гугъл Мапс от 2012 г. къщата не е в лъскавия си вид, в който ще я видите към днешна дата, но въпреки това изглежда прилично – със сменена дограма и поддържан двор.

Атанасова и съпругът й сключват сделката за сумата от 87 130 лева. Тя е видна от декларацията пред КПКОНПИ на бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ. Разделена на квадратите застроена площ (тук не се включва придобиването на 1/4 от парцела), това прави 660 лева на квадратен метър. Или обърнато в евро – 330 евро.

Проверка в сайтовете за имоти показва, че средните цени в квартал „Гео Милев“ за периода от януари 2012 до януари 2013 година са варирали между 790 и 860 евро. Или около 1600 лева. Което означава, че Атанасова купува етажа от къщата на двойно по-ниска цена. Близо 1000 лева по-евтино за квадратен метър. Според средната цената за 2012 година за този район имотът би следвало да струва около 210 000 лева.

Разбира се, не се изключва възможността Атанасова да е поискала сделката да бъде изповядана по данъчна оценка, за да си спести данъци и такси. И в двата случая обаче се повдигат въпроси както за моралния аспект на покупката, така и за това дали бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ е имала проблем с доказването на доходите.

Иначе през 2014 година тя придобива и пристройка от 31 кв. м. към сградата чрез т.нар. „приращение“. Това е способ за придобиване на собственост, по силата на което собственикът на една вещ придобива собствеността на всичко, което се съединява или инкорпорира в неговата вещ.

Към днешна дата къщата, която Атанасова купува през 2012 г. и в която може би живее със семейството си, е санирана и има безупречен външен вид

Тя и съпругът й могат да се похвалят и с голяма вила в село Рибарица край Ловеч. Имотът е закупен през 2020 г. и представлява сграда с разгърната площ от 145 кв. м. и двор от 1269 кв. м. И всичко това за скромната сума от 50 000 лева.

Така изглежда къщата на Атанасова днес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече