Адвокатски колегии от цялата страна против избора на Атанасова и Белазелков

0

Повече от половината адвокатски колегии в страната излязоха с обща позиция до парламента, с която призовават за отмяна на решението за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Общо 14 от 27-те адвокатски колегии поискаха от Народното събрание да прояви „разум, морал и отговорност“ и да ревизира решението си.

Решението на парламента бе обнародвано в Държавен вестник във вторник, което означава, че до 7 дни Атанасова и Белазелков трябва да положат клетва. Това съдържа голяма потенциал за сериозен политически скандал, ако президентът Румен Радев не се появи на клетвата на двамата съдии.

По подобен начин президентът Росен Плевнелиев блокира избора на Венета Марковска за конституционен съдия, като излезе от залата преди тя да положи клетвата си.

Този сценарий не би трябвало да породи някакво правно действие, но по времето на Плевнелиев бяха въвлечени всички отговорни институции, които вкупом попречиха на Марковска да стане член на КС. В сегашната ситуация подобно нещо е невъзможно.

Ръководствата на 14 адвокатски колегии настояват председателят на Народното събрание, президентът и шефовете на двете върховни съдилища „в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред“. 

Причината е, че парламентът изрично записа в решението за избора на Белазелков и Атанасова, че двамата ще изкарат пълни 9-годишни мандати. Това се случи само няколко дни, след като Конституционният съд изрично обяви, че двамата нови съдии трябва да изкарат непълни мандати, защото са избрани с две години забавяне от НС.

„Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси“, се казва в позицията на адвокатските колеги.

Тя е подписана от ръководствата на адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян. Прави впечатление отсъствието на адвокатската колегия в София, която е най-голямата в страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече