Художникът на корицата на „Аз съм българче”: Няма скрито послание за войната в Украйна

0

Художникът Борис Стоилов с коментар за скандала, зародил се в социалните мрежи

Нов скандал около емблематичното стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче” се разрази в социалните мрежи. На корицата на едно от изданията момчето е облечено с пуловер в цветовете на украинското знаме.

Пред NOVA говори художникът и илюстратор на корицата Борис Стоилов. По думите му тиражът на книгата е от 2006 г. и е логично да няма никаква връзка с войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

„Дали има кампания – не знам. Има по-страшна опасност от това – пандемия от неразбирателство и непровокирани злоба и омраза в цялото ни общество. Това, което преживях вчера, всичко, което получих в социалните мрежи, не пожелавам на никого да го чете. Отрази се и на семейството ми, и на приятелите ми, които помислиха, че вече съм си заминал”, каза художникът.

Той показа корица от 2002 г., на която детето не е с този пуловер.

„Не съм се справил много добре, но има и символи, като калпака на чавдарчето, които не са актуални. Заради това 2006 г. направих нова. Тогава вероятно поради ниската ми култура не знаех дори какво е знамето на Украйна. Както не зная и какви са флаговете на много страни в света“, каза още Стоилов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече