„Козяк“ изоставя Асен Василев

0

От „Козяк“ хич не са доволни от развитието на „Чаталджагей“ и вече не стоят зад Асен Василев. Това заяви за вестник „Галерия“ политик от управляващата мнозинство. Щатските представители у нас не обичали да дават подкрепата си за личности, въвлечени в скандали и скоро Василев може да се окаже персона нон грата за тях.

След скандала с наетата лобистка фирма в САЩ и изнесените факти около имотните врътки на Василев и Лорер американците се притеснявали за посоката, в която върви сегашният управленски екип.

Техните опасения нараснали след историята с дерогацията на „Лукойл“, но хора от бизнеса припомнят, че началото им е сложено още през март 2022 година. Тогава Асен Василев обяви, че от американското посолство са се застъпили за сътрудничество с „Джемкорп“ – компания, създадена от приближени на Путин.

Единият от тях – Сергей Адониев, попадна под санкциите по закона „Магнитски“ през януари 2023г.

Това изявление на Василев предизвика серия от истерии в Народното събрание и бурни обществени реакции. Самото посолство опроверга Василев с думите, че нито един представител на САЩ не се е застъпвал пред никой член на българското правителство от името на „Джемкорп“.

Към днешна дата отношенията на Василев с щатското посолство са доста хладни и според политици точно това притеснява Борисов. Лидерът на ГЕРБ много старателно избягва каквато и да е репутационна щета, която може да увреди имиджа му пред Щатите.

Затова не било изключено да се откаже от Василев, с когото напоследък имат доста топли отношения. Около Борисов кръжали доста кандидати за поста финансов министър, а вице на Габриел можел да си избере спокойно от собствените си приближени. Видни гербери смятат, че Борисов ще прати отново Томислав Дончев да следи изкъсо харченето на европейски средства и ще остави на Денков само представителни функции за пред евроинституциите.

Според икономисти в действията на сегашния финансов министър подозират ходове, целящи България да не влезе в еврозоната. Василев не взема ефикасни мерки за овладяване на инфлацията, твърдят те. А високата инфласия носи риск да се забави приемането на еврото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече