Дерат ни с безобразни сметки за ток

0

Сметките за ток за декември вече пристигат и социалните мрежи завряха от недоволство. Много хора се оплакват, че сумите, които виждат във фактурите, надминават и най-лошите им очаквания. „За април — 55лв.за ток, до октомври — по 90-100 лв., за ноември —157 лв., а за декември — 420 лв.!“, възмущава се абонат на ЕВН от Стара Загора.

„Живея сам в двустайно жилище, сметките ми за ток миналата зима бяха 110-120 лв. на месец максимум. Сега. сметката е 170 лв., и то при положение, че цял ден няма никой вкъщи, чак вечерта пускам уредите. Това е безобразие. Обадих се в енергото, поисках проверка и естествено, ми казаха, че нямало никаква нередност“, жалва се софиянец.

В тв репортажи граждани от различни градове се гневят, че сметките им за електроенергия за последния месец на миналата година са увеличени двойно и дори тройно.

Енергийните предприятия твърдят, че сметките може да са по-високи, но с проценти, не впъти. Те припомнят, че по традиция през декември има рекордно потребление и заради по-ниските температури, й заради многото празнични дни, когатохората прекарват повече време вкъщи. Най-голямата топлофикация в България—столичната, публикува графики с месечни данни за произведената топлоенергия и за средната температура. Декември е бил с 3,3 градуса по-мразовит в сравнение с ноември, а спрямо декември 2022 г. – с 0,4 градуса по-студен, показват данните. (Съответно и произведената топлинна енергия е била повече; Експертите на ЕВН пък обясняват, че понижението на външната температура с 1 °С увеличава потреблението на енергия за отопление 6 около 10%.)

По данни на „Енерго-про“ през зимните „месеци потреблението на електроенергия нараства с 30-40% спрямо септември и със 70% в сравнение с лятото.

„С високите сметки сигурно покриваме 13-ата заплата на служителите на енергото“, коментират потребители в социалните мрежи. От ЕРП-тата обаче са категорични — високите сметки се дължат на по-голямо потребление. Или на дефект в електромера. В такъв случай уредът трябва да се смени.

Ако се съмнявате, че сметките ви са надписани, подайте оплакване до съответния доставчик и поискайте проверка, съветват п експертите. Дружеството трябва да отговори в 30-дневен срок.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече