Кирил Петков проговори за срещата със Спас Русев и „Чаталджа“

0

„Познавам Спас Русев от 10 години. Аз бях предприемач. Той беше инвеститор. Имаме срещи, но не често. Звънна ми и ми каза – „дай да се видим“.

Това обясни в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Аз бях в парламента и му казах срещата да е на най-публичното място. Бяхме в кафене в хотел в центъра на София. В момента, в който бяхме в кафенето и аз си поръчах фреш, Соня Колтуклиева, явно ме е проследила, нахълта с телефона. С нея имаме история. Един път ме снима един час по време на полет до Лондон със съпругата ми. Тогава казах на Спас Русев, че срещата ни приключва и трябва да тръгна“, обясни той.

„Спас Русев се беше върнал от Лондон и искаше да види какво се случва в България. Поддържам контакти с много хора. Спас Русев никога не е искал услуга от нас. Не е имало лобизъм“, подчерта Кирил Петков.

„Обадих му се след това. Извиних се, че беше включен в поредната жълта атака“, допълни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Изборът на конституционни съдии

„Това, което се случи днес и когато направихме този избор компромис, беше следното. Логиката, през която минахме, беше следната – човекът, когото ние издигаме – съдията Белазелков, трябва да олицетворява всичко това, зад което ние стоим като идеология, вяра и олицетворение на институциите. За кандидата на ГЕРБ Десислава Атанасова – трябва да представлява техния избор. От наша гледна точка не трябва да е под червената линия на приемливост. При НЗОК реагирахме. Там управителят и подуправителят са в оставка и ще бъдат сменени. Ние искаме кандидатури като Белазелков“, обясни Петков.

Според него Десислава Атанасова не е „под червената линия“ за ПП, тъй като е участвала в изготвянето на програмата и конституционните промени.

„Радвам се, когато обществото вдига жълт картон. Това е картон към всички ни. Всеки трябва да носи отговорност за собствения си избор. Надявам се да не слагаме толкова ярки политически фигури“, добави той.

Цената на компромисите

„Истината е, че от двете страни трябва внимателно да следим къде е червената линия. Знам, че за Белазелков колегите от ГЕРБ не бяха щастливи. Това е тежката задача. Най-лесното е да кажем – „без никакви компромиси“. Тогава се връщаме към статуквото, където няма излъчени хора за КС и повечето регулатори са с изтекъл мандат. Стъпвайки напред и осъзнавайки, че зад ГЕРБ стоят над 600 хил. гласоподаватели, въпросът е как да продължим напред. Задачата е сложна. За всеки един регулатор ще правим максимално трудни решения“, посочи Петков.

„Не сме се разбрали за регулаторите. Ще включим много повече обществения сектор за следващите назначения. Сега решихме, след това, което се случи с КС, да има повече обсъждания. Няма да избързваме с избора“, коментира той.

Петков допълни, че изборът на управление на новия антикорупционен орган ще бъде прозрачен.

Ротацията

„Чакаме Мария Габриел и Николай Денков да излязат с проектокабинет, който да ни бъде представен за политическите решения. Минимални промени биха дали възможност да имаме минимални проблеми. От ГЕРБ поискаха немалко оставки на министри. Ние също поискахме. Денков и Габриел са умерени. Екипността им дава възможност това да съществува. Те ще са двигател за успешни следващи месеци след ротацията“, подчерта съпредседателят на ПП, но уточни, че не трябва да бъде игнорирано, ако някой министър не се е справил.

„Имам възражение, но няма да го кажа още. Ще изчакам Мария Габриел и Николай Денков“, каза още Кирил Петков.

Имотът на „Чаталджа“ 3

„Първият път, в който внесохме закона за бизнеса с винетките, беше в миналото Народно събрание. Този закон беше да се свали печалбата от 7% на 3% от продажбата на винетки. Доколкото знам, тази сделка се е състояла през септември. За първи път от не знам колко години насам се допуснаха да влязат допълнителни две конкурентни фирми. Ако сделката е била през септември, за първи път се лицензираха две конкурентни на дамата фирми. След това вкарахме закона. Сигурен съм, че няма конфликт на интереси. Готов съм да застана пред всеки, който говори срещу съпредседателя на ПП и мой приятел Асен Василев, и да оборя всичките му аргументи“, посочи Петков.

Днес Асен Василев коментира продажбата на имота на ул. „Чаталджа“ 3. Пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ посочи, че не е живял на този адрес. Относно информациите на кой била продадена къщата, Василев отговори, че къщата е продадена през брокер. Министърът на финансите е категоричен, че не е вярно, че притежава офшорка.

„Досега атакуваха Асен, че е лош министър на финансите, че ще счупи бюджета. Доказа се след пореден бюджет, че е много добър. Имахме най-прозрачния бюджет с всички капиталови разходи. Оказа се, че събираемостта на НАП – взели сте данъци от някакви хора, които иначе нямаше да си платят тези данъци. под ръководството на Василев доходите се вдигат, бюджетът става прозрачен“, обобщи Кирил Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече