Продънена Варна: Зам.-кмет нае за консултант адвоката си

0

Политическият живот във Варна не е богат на случки, но пък е доста любопитен. А и забавен. Вчера зам.-кметът Диан Иванов разказа пред Дарик радио за действия и бездействия по два много интересни казуса, касаещи него и кмета Благомир Коцев (ПП-ДБ). Първият: взела ли е юридическата кантора на Иванов (той е адвокат) държавни пари от областна управа, докато областен управител бе Коцев; ако да – колко, има ли морални притеснения и т.н. Вторият: какво ще стане с прочутите шатри в ресторанта на Коцев в Морската градина, заради което Иванов и Коцев спореха с община Варна, докато тя се управляваше от Иван Портних (ГЕРБ).

За незапознатите с политическия живот на Варна са нужни разяснения – най-първото амплоа на Благомир Коцев, много преди да влезе в политиката, е член на бизнес фамилия. Баща му Рубин Коцев разгърна бизнес в различни сфери, като най-популярната част от бизнеса им е ресторант „Хоризонт“ в Морската градина.

Иванов пък им бе фамилният адвокат, много доверено лице. И така, след като през 2022 г. Коцев влезе в политиката като областен управител, се понесоха информации, че областна управа е сключила юридически договор не с кого да е, а именно с Иванов – макар че областна администрация си има юристи. ГЕРБ прати сигнал в прокуратурата без да съобщава големи подробности.

Успоредно с политическата кариера на Коцев, очевидно виждайки заплаха, ГЕРБ прозря, че част от обектите на „Хоризонт“ – шатри на поляната до комплекса (държавни парцели), са незаконни. Районната прокуратура също се заинтересува. Естествено, Коцев и Иванов не считаха, че са незаконни. Заформи се съдебно дело за чудо и приказ – Коцев и адвокатът му Иванов спорят с общината, която малко по-късно… оглавиха като кмет и зам.-кмет – делото продължи и стана интересно как ще се съдят със себе си.

По казуса с хонорара Иванов не показа притеснения. Спокойно обясни, че е сключил при областния управител Коцев в качеството си на управляващ съдружник на адвокатско дружество договор за правни консултации и процесуално представителство. Сумата – 9800 лв. Тя, според обясненията му, е разпределена между шестима адвокати за работа около 6 месеца (мандатът на Коцев в областна управа).

„Гордея се с работата, която извършихме тогава“, каза още Иванов. Добави че, по темата има доста спекулации, дължащи се на черен пиар на ГЕРБ. А и съобщи, че като зам.-кмет в община Варна е заварил договори с адвокатски дружества за 800 000 лв., сключени от предишната администрация. Така за пореден път стана ясно, че е практика администрациите да сключват договори с външни кантори, макар да си имат правни отдели.

Самият Коцев също е правил изявление по повод наемането на външна кантора, макар и косвено. През август 2022 г., когато се разделяше с областната управа, каза: „привлякох като консултант една от добрите реномирани варненски кантори, която пое задълженията на служителите на администрацията, които целенасочено ни саботираха“. Именно саботажът е моралното основание за случилото се – старата герберска администрация саботира, на помощ идва външна фирма, доверена.

Всъщност, хонорарът за адвокатската кантора бе само част от „пакет сигнали“, който ГЕРБ бе пратила в прокуратурата за работата на Коцев като областен управител. За момента липсва информация какво точно е свършила прокуратурата по тях.

Казусът с шатрите пък си е директно комичен. Варненският административен съд постанови, че разрешението на главния архитект Виктор Бузев (уволнен после от Портних) за поставяне на 10 сламени шатри е нищожно. Съответно – трябва да бъдат махнати.

Решението на съда дойде успоредно с кметската клетва на Коцев, тоест процесът до този момент се разви, докато той и Иванов бяха вън от общината. Дружеството „Овърсийз Хоризонт” обжалва, в момента предстои произнасяне на Върховния административен съд (ВАС). Следва изненадата – сега, вече в качеството на ръководители на общината, Иванов и Коцев считат, че… шатрите трябва да бъдат махнати.

Поне така излиза от думите на Иванов: „Общината вече е изразила своето становище, което е същото като пред първата инстанция – че шатрите трябва да бъдат премахнати“. Но добави, че ще бъдат махнати, ако ВАС постанови същото. В галимацията не е ясно защо кметът и зам.-кметът чакат ВАС – нали сами могат да направят така, че „Овърсийз Хоризонт” да ги махне. Естествено, Иванов уточни, че след встъпването му като зам.-кмет вече не е адвокат и представител по делото.

„Няма конфликт в назначаването ми като зам.-кмет. Действията ми като такъв го показват ясно и точно, ще действам единствено в интерес на гражданите и няма да обслужвам частни интереси”, кълне се Диан Иванов пред Дарик радио.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече