Експерт вещае кметски избори в София наесен

0

Според мен е много вероятно есента да имаме кметски избори в София. Това заяви по БНТ доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“.

„Защото ако гледаме как върви съдебната процедура, може разбира се Общинска избирателна комисия- София до оспори решението на Административен съд София град, но ако експертизата е със съществени разминавания, ще има нови избори за кмет“, подчерта доц. Киселова.

Тя обясни, че Административен съд София град дава извадка 10% да се прегледат отпределени секции.

„В тези 10% от 1369 секции има разминаване над 90% между записаното в протоколите и онова, което има като данни в чували и флашки. Поради тази причина съдът е вължоил експертиза на експертите да преброят абсолютно всички протоколи в голяма Стобична община. Ако разликата между първия и втория кандидат на втория тур е над определения брой гласове, обявени от ОИК-София, то резултатът са нови избори“, допълни преподавателката по конституционно право.

Според нея няма да бъде избран и председател на Столичния общински съвет.

„Сагата с неизбирането на председател на Столичния общински съвет може да продължи до края на мандата. Още три години да се правят усилия да си избере, но така и да не стане.ОТ ПП-ДБ -„Спаси София“ не разбраха едно – не трябваше да се разглобява Паметника на Съветската армия. Това взриви възможността в София да има анти-ГЕРБ управление. Оттук и ГЕРБ има интерес да продължава това агонизиращо състояние да няма конституиран съвет, да няма бюджет и София да изглежда на фона на другите общини по един неструктуриран начин“, посочи доц. Киселова.

Тя коментира и вчерашната клетва на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. 

„Съставът на съда вече е попълнен. Става дума за частично попълване на състава на Конституционния съд и поради тази причина беше важно присъствието на председателя на Народното събрание, тъй като двамата съдии са излъчени от депутатите. Фокусът върху Конституционния съд ще се увеличи, ще се види дали и как ще участват новопостъпилите конституционни съдии и дали няма да повлияят върху решенията на съда.“

Според доц. Киселова новоизбраните съдии не трябва да участват при делата, които са свързани с техния статус и съдът трябва да обяви за противоконституционни годините, тъй като би противоречало на друго решение, оповестено преди две седмици.

„Мандатът трябва да бъде 6 години и 8 месеца“, категорична е доц. Киселова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече