Държавни пари: 95 бона за ремонт на протеклия покрив на Деси и Румен Радев

0

Битови неволи са налегнали президента Румен Радев и съпругата му Десислава в луксозната правителствена резиденция „Бояна“, която обитават. Оказва се, че покривът съвсем наскоро е протекъл. Не става дума обаче за този на вилата, в която държавният глава и съпругата му нощуват, а за пералното помещение, което използват, писа „Ретро“.

Течът бил наистина сериозен и се наложил спешен цялостен ремонт. За целта била пусната обществена поръчка, за която кандидатствали 3 фирми. Въпреки че две от тях дали по-ниски ценови оферти, била избрана тази с най-скъпата. Ремонтът на пералното в резиденция „Бояна“ е коствал солидните 94 995 лева и 78 стотинки. Отнел е приблизително два месеца, а буквално преди дни майсторите приключили с обекта. За близо 100 бона са били демонтирани старите покривни ламарини, направена е нова замазка и е изкърпена старата, монтирана е двупластова изолация и е осъществена ревизия на улуците. Обитателите на денонощно охраняваната от НСО държавна резиденция вече ще могат да перат спалното си бельо и дрехите си, без да бъдат възпрепятствани. На територията на комплекс „Бояна“ има множество сгради, сред които е и известната като вила „Калина“ президентска къща, ползвана безвъзмездно вече втори мандат от държавния глава Радев и първата дама. От Министерския съвет обаче отказват да предоставят информация дали и други лица, заемащи властови позиции в управлението на държавата, пребивават на територията на резиденцията заради защита на личните данни. Премиерът Николай Денков не е сред ползвателите на държавния комплекс в полите на Витоша. Предшественикът му Кирил Петков също отказа да се настани там и остана да живее в апартамента си в центъра на София. Докато пък Бойко Борисов беше премиер, той отсядаше от време на време във вила в резиденцията, но основно живееше в къщата си в Банкя.

Последният основен ремонт в резиденцията е правен през 2017 г. на обща стойност 6 555 748,17 лв., включващ извършване на строително-ремонтни работи на някои помещения, както и въвеждане на енергоефективни мерки. От януари същата година Румен Радев и жена му живеят без прекъсване във вилата, простираща се на 400 квадратни метра, но ползват екстрите в целия комплекс, сред които ресторанти, сауни, басейни, професионална кухня, перално и какво ли още не. Мебелите в къщата на Радеви са изработени от скъпо дърво и черна кожа. По стените им висят някои от най-впечатляващите картини на изтъкнати наши художници. Завесите са тежки и се спускат до земята, а за моментите на уединение на тяхно разположение са камина и впечатляващ с размерите си роял. Първата дама твърди, че не разчита на помощта на прислуга, но чиновници от „Дондуков“ 2 се чудят как тогава успява да чисти и поддържа ред в над 400 квадрата. Достъп до покоите им имат само лично допуснати от тях тесен кръг от хора. Чести посетители там са децата на Радев от първата му жена Гинка – Георги и Дарина, като щерка му дори преди време правеше купони с чалга и приятели край басейна на резиденцията. Синът на Деси от брака й с червения депутат Георги Свиленски – Страхил, също е добре дошъл там.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече