По 50 млн. лв. месечно от контрабанда минават по „пътя на Копринката“, за да стигнат до Румен Радев

0

Касиерът на президента дърпа конците на хасковския мафиот Паскал и на други видни контрабандисти

Николай Копринков, секретарят по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев, е овладял почти изцяло контрабандните канали на цигари, алкохол, горива и месни изделия, които пълнят ежемесечно с милиони левове черната каса на „Дондуков“ №2. Това се твърди в оперативна разработка на МВР, изготвена още миналото лято, но покрита от родните служби за сигурност.

Преди седмица името на 45-годишния бивш кмет на пловдивското село Труд беше осветено от депутата от ДПС Делян Пеевски като неформален касиер на Румен Радев. Пеевски изпрати до прокуратурата, МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и антикорупционната комисия въпроси за

корупционни схеми на свързани с президента

Румен Радев хора. Дни по-късно главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че в Министерството на вътрешните работи са постъпвали сигнали срещу президентството.
„Предварителните сведения потвърждават, че са постъпвали такива сигнали. Очаквам да ми се представи окончателен доклад, да стане ясно какъв е техният брой, в кои структури са подавани, какъв е техният характер и едва тогава можем да дадем пълната информация за какви случаи, за какво се касае, къде са постъпвали, коя служба ги е отработвала и тяхното движение. При всички положения сигналите са отработвани, извършвани са проверки и предполагам, че са докладвани в прокуратурата“, заяви главният секретар на МВР.
Източник на „Уикенд“ от силовото ведомство разкрива, че сред сигналите, постъпвали срещу Николай Копринков през последните 4 години, най-сериозно внимание заслужават данните, че секретарят на президента е

новия Кръстник на контрабандата

и че назначени от него и Пламен Узунов на ключови позиции в митниците и в „Гранична полиция“ служители са спуснали чадър над канали за внос на цигари, месо, алкохол и горива ощетяващи държавния бюджет с поне 50 милиона лева месечно.
Твърди се, че Николай Копринков и Пламен Узунов са съумели да овладеят трафика на високоакцизни стоки през България още през лятото на 2021 г., като са принудили знакови контрабандисти да им отчитат между 20 и 30% от печалбата си. Като основен контрабандист, пълнещ черната каса на президента Румен Радев, се сочи името на 62-годишния бивш митничар от Хасково Николай Николов – Паскал.
Първите данни, че Румен Радев овладява чрез своите съветници контрабандните канали, постъпват в МВР още през лятото на 2021 г. Тогава е засечена и филмирана среща между Пламен Узунов и бившия митнически шеф Петко Петков в елитния столичен ресторант „Ловен парк – Виктория“. На срещата двамата комуникират помежду си с бележки, а накрая Пламен Узунов си тръгва от заведението с

обемист плик с неясно съдържание.

Впоследствие бившия митнически началник Петко Петков ще обясни, че Пламен Узунов му издействал животоспасяваща операция в Швейцария и в знак на благодарност той му купил кутия хавански пури и бутилка ром от Барбадос, които му предал в ресторанта.
Според данни, постъпили в службите за сигурност обаче, на въпросната среща е решено племенницата на Петко Петков – Евелина Харизанова, да бъде назначена за директор на „Митница Тракийска“, която отговаря за почти цяла Южна България. Харизанова до ден днешен ръководи най-голямата териториална митническа дирекция.
Твърди се, че под контрола на Николай Копринков и Пламен Узунов са още трима директори в митниците – Хризантема Бауренска (Митница „Варна“), Валери Стефанов (Митница „Бургас“) и Володя Петров (Митница „Русе“).

В корупционния „дрийм тийм“ на Копринката

са и директорката на митническата дирекция „Акцизна дейност и методология“ Светла Генова, както и Георги Георгиев, началник на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“. Твърди се, че директорът на Агенция „Митници“ Пламен Тонев, който миналото лято беше назначен на поста със заповед на Асен Василев, многократно е подавал данни към МВР за задкулисното влияние на секретаря на президента в митниците, но до този момент не е стартирало официално полицейско и прокурорско разследване.
„Човекът за свръзка между Копринков и контрабандистите е бившия заместник-директор на Агенция „Митници“ Божидар Алексов, който всяка седмица носи милиони левове в сакове. Парите се предават на различни места, но винаги получателят е един и същи – вездесъщият Копринков“, разкрива запознат със схемата на президентския секретар източник на „Уикенд“.
Оперативни данни на МВР сочат, че през митницата в Русе влизат и излизат контрабандно цистерни с горива и моторни масла, като схемата се движи от контрабандиста Илиян Стефанов – Истимарото и бизнесмен от орбитата на братята индустрилци Пламен и Атанас Бобокови. През сръбската граница пък минавали ежемесечно хиляди тонове месо, уж внесено охладено от Германия, а в действителност с неустановен произход.
Лъвския пай в попълването на черната президентска каса, ръководена от Николай Копринков, обаче държи митичния контрабандист от Хасково Николай Николов – Паскал. 62-годишният мафиот ръководи бизнеса с контрабанда на цигари, влизащи от Турция и минаващи транзит през България. Смята се, че само от трафик на папироси хазната губи годишно по над 1 милиард лева.

„Паскал се отчита всеки месец на Копринков

и работи необезпокоявано от поне 3 години. Негови тирове с цигари влизат буквално всеки ден в България през ГКПП „Капитан Андреево“, а част от товарите впоследствие напускат страната в посока Гърция“, разкрива източник на „Уикенд“ от Агенция „Митници“.
Според оперативни данни на МВР, Паскал действал и като посредник между други контрабандисти и Николай Копринков, като събирал вместо президентския секретар рушвети в шестцифрен размер от мастити търговци на вискоакцизни стоки. Една от схемите, минаващи през Паскал, е нерегламентирания внос на луксозни лимузини в България и последващи измами за милиони левове чрез неправомерно теглене на ДДС.
„Кръгът около президента Румен Радев се изхранва основно от контрабанда и от нагласени обществени поръчки. Това е публична тайна и в службите за сигурност се съхранява огромен обем от информация за разнородните корупционни схеми, дирижирани от Копринков. Въпросът е дали компетентните органи ще се осмелят да разследват и да осветят изцяло „пътят на Копринката“, коментира полицейски източник на „Уикенд“.
А заради огромния финансов поток, който се съсредоточава около Копринков, той е наричан с прозвището Златния.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече