Румен Радев е най-богатият президент в Европа

0

Годишната му заплата от 124 658 евро е 10 пъти по-голяма от средната в страната

Президентът на България е най-богатият в Европа спрямо средните доходи в страната. Заплатата на Румен Радев е еквивалентна на 124 658 евро на година преди удръжките, включително 1,6% надбавка за стаж според изчисления на местни медии. Това е 10,1 пъти повече от средния доход от 12 342 евро, пише в. „Минаха години“.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението на България е 11-ият най-нисък в Европа, оценен на 16087 щатски долара за 2023 г., сочи ново проучване. В него се анализират средните брутни заплати, БВП на глава от населението и доходите на президентите в 31 страни в Европа. За изследването са използвани последните налични данни от националните статистически служби и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Информация за БВП е получена от Световните икономически перспективи на Международния валутен фонд, публикуван през октомври 2023 г., подчертават авторите на изследването. 

Те уточняват, че прогнозите за доходите на държавния глава се основават на отчети за приходите и официална правителствена комуникация, данни от независими медии, уебсайтове на правителството и президентството.

Макар и значително по-богата от България, Словакия дава на президента си 7,78 средни заплати. Това прави държавния глава на страната вторият най-богат в Европа. Следва го президентът на Ирландия, който печели близо шест пъти повече от гражданите на пълен работен ден в една от най-богатите икономики в Европа с БВП на глава от населението от 112248 щатски долара. 

„Докато ролята на държавния глава като цяло е много ограничена по отношение на властта, заплатите на някои президенти изглеждат непропорционални на тяхната реална натовареност, колко богата или бедна е страната и колко стредностатистически граждани печелят. Разбираме, че заплатите на високопоставени служители са обект на разгорещен политически дебат, особено в по-малко богатите нации. Все пак силно насърчаваме повече прозрачност като знак за добро управление. Ако заплатите на вашия държавен глава е повече от четири пъти вашата заплата, време е да зададете някои въпроси. Ако е под това, те вероятно заслужават повишение, за да се изравнят с европейските си колеги“, коментира резултатите от изследването Майкъл Слот, главен автор и журналист на сайта, извършил проучването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече