Нов въпрос към министър Тагарев: Кой от МО ще прибере „бонуса“ от фирмата, избрана да достави 3D радарите за 400 млн. лв.?

0

Драмата с най-едрата поръчка за модернизация на българската армия на стойност 400 000 000 лева продължава, алармира униформен източник на Narod.bg от Министерството на отбраната. Според разследване на медията Тодор Тагарев и екипът му са на нокти кой ще достави 3D радари за отбранителния комплекс на България, без които поръчаните на САЩ изтребители F-16 Block 70 стават неизползваеми.

Стана ясно, че участници в търга са пет чужди фирми от военнопромишления комплекс, които са подали сходни по параметри оферти, но по отколешен крадлив обичай обществената поръчка била предрешена в полза на един конкретен доставчик от Франция, категоричен е източникът на Narod.bg. Зад цялата машинация прозира името на военния министър Тодор Тагарев, категоричен е офицерът пред Narod.bg.

КАКВА Е СХЕМАТА

Петте оферти минават на обсъждане през работна група към МО, в която има общо 32-ма представители на военновъздушните сили, експерти от Министерствата на финансите и икономиката, както и от всички родове войски.

Задачата им е да обсъдят всяко от петте предложения и да дадат конкретни насоки на Тодор Тагарев коя фирма да бъде избрана на базата на какви критерии и каква ще е ползата за България.

Развръзката идва преди около 2 седмици, когато работната група се събира и с ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ решава да предложи на министъра да поиска подобрени оферти от всички участници в състезанието за 400 милиона лева, подчерта униформеният източник на Narod.bg.

Тук историята придобива криминален оттенък – Тодор Тагарев започва да привиква експертите в кабинета си един по един и, о, каква изненада, седмица по-късно екипът е разделен в мнението си – 17 поддържат искането за подобряване на офертите, 15 се отказват от тази опция след разговор на 4 очи с Тодор Тагарев.

Самите военни от МО са категорични, че причината за натиска на московския възпитаник Тодор Тагарев е поръчката за 400 милиона лева да бъде спечелена от точно определена фирма, която вече била предрешен победител.

По този повод Narod.bg зададе въпрос на министъра на отбраната:

  • Вярно ли е, че Министерството на отбраната няма да поиска подобрение на офертите за 3D радарите от всички участници в надпреварата?

Сега задават на Тодор Тагарев и втори, уточняващ въпрос:

  • Чие е предложението да не се преследва националният интерес с изискване за подобрени оферти за 3D радарите, а да се заложи на вече определен кандидат от Франция, фаворит на военния министър въпреки мнението на експертите?

И нещо основополагащо важно:

Дали случайно натискът в полза на конкретната френска фирма-доставчик има връзка със слуха за готвен солиден „бонус”, когато сделката стане факт?

 Narod.bg обещава нови разкрития за скандалната обществена поръчка и ролята на Тодор Тагарев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече