Спорна фигура: Двойният аршин в живота на Весела Лечева

0

Като член на БСП запазва марката за партията на Румен Радев „Трети март“. По това време президентът и ръководството на столетницата са във война.
Весела Лечева има свое разбиране за живота, което не й пречи в обществените изяви и успешната реализация в държавната власт и въобще в политиката. Като съпруга на Манол Велев заживява на семейни начала със Сотир Ушев. По това време Велев е в будна кома, но е жив. Разбира се Велев няма как да реагира на случващото се, а дали е разбирал какво става, само Господ може да каже.

Като член на социалната комисия в парламента и като служебен министър, Лечева е незаобиколим радетел за повече социална справедливост в обществото и ако човек не знае от какво всъщност живее като императрица, може да я сбърка с автентичната защитничка на социално слабите и бедните Ваня Григорова. В същото време Весела с лекота и весело печели милиони от хазарт и други бизнес дейности, има имоти в България и в чужбина.

Всичко по-горе са факти за политическия, личен и бизнес живот на Лечева, който е доста противоречив, за разлика от битието й на спортист и световен шампион по стрелба.

Спортистката напуска БСП през декември миналата година след местните избори. Дотогава тя е член на Националния съвет на партията. Обявява драматичното си решение по време на събрание на социалистите във Велико Търново.

„В последните месеци ръководството на БСП се отклони от правилния път. Заложи на авторитарен начин на управление, обезличи партията, отстрани с процедурни хватки социалисти с различно мислене. Започна братоубийствена война с президента Румен Радев, подкрепен и избран от левите хора в България“, заяви тогава не без доза артистизъм, опасно граничещ с фалшивия патос, Лечева. Междувременно един от социалистите с различно мислене е небезизвестният Георги Гергов. Но да наречеш този знаков олигарх и кредитен милионер „социалист“, се изисква да си пълен гьонсурат, коментират хора с над половин век стаж в БСП.

Така или иначе, Лечева беше един от ръководните кадри на БСП, които се уредиха да станат служебни министри в кабинетите на Румен Радев през последните 3 години. За последно сдаде поста на спортен министър през май 2023 г., но тогава не напусна БСП.

През август 2023 година Весела Лечева лично запазва марката „ПП Трети март“ в патентното ведомство, разкрива регистърът на институцията. Тогава тя още е член на БСП, защото напуска 4 месеца по-късно – на 12 декември.
Очевидно е, че Лечева е един от ключовите политици, на които ще разчита Румен Радев за бъдещата си партия и запазването на марката „Трети март“ не е случайно. Въпреки това Лечева никога не е афиширала публично, че ще е в основата на бъдещия политически проект. За разлика от други служебни министри тя не влезе в администрацията на президентството след края на последния служебен кабинет. Секретари и съветници там станаха Крум Зарков, Илин Димитров, Димитър Стоянов, Христо Алексиев, Явор Гечев, Александър Пулев, Росица Карамфилова. За разлика от колегите си, Весела Лечева остава в сянка като човек на президента. Въпреки че беше един от членовете на инициативния комитет за създаването на Движение „Трети март“, чиято марка също е запазила в патентното ведомство преди тази за партията. Това движение беше създадено след публикуването на проекта за промени в Конституцията, в която се предвиждаше смяна на националния празник.

Двойствеността бележи и личния живот на Лечева. През 2007 година тя е шеф на Държавната агенция за младежта и спорта и съпруга на бизнесмена Манол Велев. Той е един от най-богатите хора в страната, крупен приватизатор с интереси в най-различни сфери на бизнеса, включително и в хазарта, където доминираше Васил Божков. На 11 юли 2007 година наемен убиец го простреля в главата пред офиса му в центъра на София. Не можа да го убие, но в следващите 15 години Велев вегетираше в будна кома. Весела Лечева се погрижи за съпруга си и не го остави в социално заведение. Само 3 години по-късно обаче съдбата я среща със Сотир Ушев – доста спорна фигура и бивш шеф на НОИ по времето на тройната коалиция, а след това и на военните клубове в Министерството на отбраната. Днес Сотир Ушев е сред най-близките хора на Румен Радев заедно със секретаря му по вътрешна сигурност Николай Копринков. Какво обкръжение само!

С официален съпруг в кома и с интимен приятел, с когото се радва на живота, Весела Лечева прекарва повече от 10 години. От това време – 2020 г., е и прословутата снимка на Лечева със Сотир Ушев на една маса с Георги Гергов и Румен Радев и половинките им, докато се веселят на сватбата на сина на Илиана Йотова. Манол Велев умира две години по-късно – през март 2022.

С бизнес и имоти за десетки милиони, повечето наследени от Манол Велев, Весела Лечева беше и член на социалната комисия в парламента между 2005 и 2019 година. От този период са гръмки нейни изказвания, че парите на държавата за социални услуги се харчат неефективно, а българите са все по-неграмотни и изчезват. В същото време казината на Весела Лечева и синовете й от Манол Велев работят на пълни обороти, а самата тя често отскача до семейния къмпинг на Халкидики в Гърция. Със Сотир Ушев живеят в истинско имение в престижния столичен квартал „Симеоново“ в полите на Витоша. Последното съвсем не е по социалистически, коментират хора от левицата, запознати с разточителните битови порядки на двойката.

Източник: Филтър

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече