1438 лв. месечно са нужни за издръжката на един човек

0

1438 лв. е необходимата месечна нетна сума за издръжка на един работещ и сам живеещ човек. Това показват данните на КНСБ от традиционното изследване на синдикалната организация за нивата на потребителските цени и заплатата за издръжка у нас.

За тричленно домакинство – двама работещи и едно дете, са нужни 2538 лв. месечно.

„С 87 лв. нараства сумата за издръжка на един човек, а на тричленно семейство – със 156 лв. На годишна база увеличението е с 6,4%“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Малко под 2/3 от работещите осигурени лица не достигат заплата, необходима за издръжка – 39,2%, или 1 млн. от лицата са с трудови възнаграждения до 1000 лв., посочи той. Димитров отбеляза и положителна тенденция, която сочи, че около 60 хил. души по-малко спрямо миналата година са хората, които работят и не получават заплата, необходима за издръжка. От 32,5 на 35,7% се покачва процентът на тези, които са над заплата за издръжка, обясни той.

Виолета Иванова – заместник-директор на КНСБ, заяви, че през 2023 г. е имало затихващи темпове на инфлацията. „Цената на природния газ спада с 36,2%, токът за бизнеса отчита спад от 67% – 160 лв. за мегаватчас, а цената за петрола намалява с 4%“, каза още Иванова.

От КНСБ заявиха, че въпреки стихващата инфлация има увеличение на цените на основните хранителни продукти – със 7,2% ръст на годишна база.

„По-забележителен ръст бележат цените на месото – с 10,1% на годишна база, на яйцата – с 5,5%, и на зеленчуците – с 4,8%“, обясни Виолета Иванова.

По отношение на групите на нехранителните стоки ръстът е с 5,9%, като природният газ за потребителите нараства с 27,3%, а относно лекарствата цените нарастват с малко над 7 на сто.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече