Щерката на Желю Желев с „гениална“ идея: Гергов да дари ЦУМ на НИМ

0

Обща кауза събра в един отбор една необичайна двойка – Мартин Заимов и дъщерята на Желю Желев – Станка Желева. Двамата инициираха Манифест за Национален музей. Те настояват Националният исторически музей да бъде преместен в центъра на София, където се е намирал и преди време. 

„Това е една обединителна, общонационална кауза. За всеки българин е важно да има такъв музей. Голяма част от хората дори не осъзнаваме огромното, невероятно богатство. То трябва да бъде показано и разказано по един модерен начин“, коментира пред БНР художникът Станка Желева. 

Тя подчерта, че в България има страшно много музеи, като само в София те са почти 50. 

„В НИМ би трябвало да бъде представена богатата история на България, но той е доста недостъпен с обществения транспорт“,

открои Желева един от проблемите. И добави, че освен това експонатите са в сграда, която е непригодена за техните нужди. 

„Музеят се помещава на разгъната площ 3 300 кв. метра. Много малка част от експонатите могат да бъдат изложени. Музеят разполага с 600 хил. експоната в хранилища. С малкото неща, които са изложени в този музей, ние нищо не можем да разберем за нашата история“, смята тя.

В Съдебната палата, където музеят се е помещавал преди време, разгърната площ е била 14 000 кв. метра. Според Желева ние определено сме национално комплексирани, защото не си познаваме историята. Станка Желева е категорична, че такъв музей трябва да бъде в центъра на града и той да показва най-важните артефакти.

Тя дори призова Георги Гергов да преотстъпи ЦУМ за нуждите на НИМ. „Би било голям жест собственикът му да го предостави за тази цел, с което да покаже, че е истински патриот“, заяви в ефира щерката на Желев. 

„Единственото нещо, което пречи за каквото и да било, са хората. Ако искаме нещо, нищо не пречи“, подчерта от своя страна финансистът Мартин Заимов.

„Дойде му времето да разберем, че материалната интерпретация на света не е единствената, да разберем, че ние не сме периферия, а център, че ние сме достойни хора. Има много причини. Историята е една от водещите музи, но не единствената. Музеят е въпрос на много сюжети, свързани с всеки един от нас“, коментира той. 

Според Заимов е много важно да преодолеем чувството си за малоценност. По думите му този музей е изразител в някаква степен на еволюцията на нашето общество.

„Мисълта, разумът, мечтите са много преди парите. Парите са винаги резултат. Те няма как да бъдат условие за каквото и да било – това е много тежка илюзия.

Музеят не е материалистична цел, музеят е духовна цел“, изказа мнението си Мартин Заимов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече