Георги Марков на оперета в Будапеща (Снимки)  

0

Спектаклите са невероятна сплав от фантастична музика, чудесни гласове на красиви певци, уникални костюми

Много са атракциите в Будапеща.Трудно е един уикенд да остане време за всичко. Кое по-напред? В парламента ли да влезеш и онемееш от красота, с корабче ли да се разходиш под уникалните мостове на Дунава, на Рибарските кули и църквата „Матияш“ ли да се качиш в Буда. Да не говорим за страхотните бани „Сечени“ и „Гелерт“, базиликата „Сент Ищван“, Площада на героите, Музея на изящните изкуства с картини на Рембрад, Веласкес, Тулуз-Лотрек и сладкарница „Ню Йорк“ – най-красивата в света.

И все пак е добре да се отдели една вечер за представление в Будапещенския оперетен театър. Навремето „Франкфуртер Алгемане Цайтунг“ писа, че всяка европейска столица си има своя музикален кът, но когато става дума за световно ниво на оперетата, адресът е един: Будапеща, улица „Nagymezo utca“ 17.

Будапещенската оперета наистина всепризнато няма равна на себе си и е обиколила света през годините – от Монреал до Токио и от Санкт Петербург до Мадрид. Всъщност постановката „Царицата на чардаша“ на Имре Калман в Будапеща през 1915 г. дава прозвището на Унгария като Родина на оперетата. Самата сграда е построена на мястото на прочутия театър „Орфеум“ през 1923 г. Многократно реновирана, тя е истинско бижу, а салонът е впечатляващ с вековния си полилей. Сцената разполага със свръхмодерна техника и субтитри на английски.

Трудно е да се разкаже за емоциите по време на спектаклите в Будапещенската оперета – те трябва да се видят. Невероятна сплав от фантастична музика, чудесни гласове на красиви изпълнители, уникална сценография и костюми и съвършени танци. Какво може да се гледа тази календарна 2024 година? Списъкът започва с „Царицата на чардаша“ и „Графиня Марица“ на Калман, „Страната на усмивките“ на другия велик унгарски композитор Франц Лeхар, „Баронеса Лили“ и „Лейтенант Мария“ и др. В Будапещенския оперетен театър може да гледате и брилянтни изпълнения на редица световни музикални произведения като „Цигуларят на покрива“, „Джекил и Хайд“, „Красавицата и Звяра“, „Девет“ и др.

Бих ви препоръчал и две унгарски рок опери: „Граф Монте Кристо“ и „Ищван, Краля“, чиято музика не остарява вече 40 години и се трепехме за плочата по време на социализма. Ако нещо обаче си заслужава най-много, това са галавечерите, които са чудесно хрумване на директора на театъра Атила Киш. На тях може да чуете шлагери от най-популярните оперети, мюзикъли и рок опери, изправящи публиката на крака в небивала еуфория.

Билетите са с най-висока цена от 50 евро и могат да се купуват по интернет или на касата на оперетата, която е на метри от невероятната сграда на операта на бул. „Андраши“.

 
Нова година в Оперетата


Преди спектакъла „Граф Монте Кристо“


С любимата ми артистка Петра Губик


С обичания артист Мате Миклош Керени на разходка в Оперетата


Шише българско вино за звездата на Оперетата – Атила Долхаи


С Жолт Хомонай, който режисира гала вечерите


Барбара Бордаш е звезда на Оперетата


През април предстои премиерата на световния мюзикъл „Кармен“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече