Защо сме най-бедни и на първо място по смъртност в Европа

0

Трета поредна година милионерите по света с писмо предлагат на елита в Давос да се облагат с по-високи данъци богатите хора. Писмото, подписано от 250 милионери и милиардери от 17 страни, е озаглавено „Гордеем се, че плащаме повече“. Това предложение намира все по-широка подкрепа. През 2022 г. е подписано от 70, през 2023 г. от 150 а през 2024 г. от 250 свръхбогати. Нарекли себе си патриотични милионери, те заявяват: „Вземете повече от парите ни – другите страдат, ние ставаме по-богати“.

Патриотичните милионери насърчават сами преструктурирането на американската данъчна система, така че заможните да плащат по-голям дял от доходите си. В своя призив заявяват следното: „Като милионери ние знаем, че настоящата данъчна система не е справедлива. Повечето от нас могат да кажат, че светът претърпя огромни страдания през последните две години, нашето богатство нарасна по време на пандемията, малцина от нас са платили справедлив дял данъци“. Самите милионери се обявяват против практиките богатите да увеличават състоянието си за сметка на бедните.

А сега да направим опит да разгледаме проблема, поставен в Давос, в нашите условия. В нашата мила родина неолибералната политика с нейните принципи за пазарна икономика приватизация и ниски данъци за бизнеса има кратка история, към 35 години. За този малък откъс от исторически период под влияние на чужди посолства и последващ управленски елит изградената съвременна индустрия и селско стопанство бяха варварски унищожени. Водещи индустриални предприятия бяха приватизирани и голяма част от тях продадени на скрап. Уедреното и поставено в съвременни условия селско стопанство, задоволяващо потребностите на страната и износ за СССР и Европа с връщане на земите в реални граници бе върнато във времето на натуралното феодално стопанство. Докато в останалите соцстрани кооперативите ги преобразуваха в акционерни дружества, които без сътресения продължиха да работят. Това бе началото на бързо натрупване на капитали с незапомняно в историята ни обедняване на широките слоеве от народа. Само за 35 години се появиха първите милиардери и милионери. Само за последната година са станали милионери около 268 българи. С капитал от 500 000 до 1 милион лева бъдещи милионери са 2933. С капитал от 200 000 до 500 000 лева са 18 222 и от 100 до 200 хиляди лева са 86 000 новобогаташи. И това в най-бедната страна в Европа, с най-голяма разлика между 10% бедни и богати. Само при европейски норми на данъчно облагане на бизнеса ще има пари за средноевропейски пенсии и коледни и великденски добавки от една минимална пенсия и безплатни лекарства, както е в богатите европейски страни.

В резултат страната ни, известна в миналото със своите столетници, сега е на първо място по смъртност не само в Европа, но и по света, с най-ниска продължителност на живота от 71,4 години при средна продължителност в западните страни от 84 години. С незапомнена демографска катастрофа – от над 9 милиона преди неолибералното начало сега в границите на страната сме малко над 5 милиона. Историята на света не познава такова обезлюдяване на една страна.
 
Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на Национален университет-Трета възраст

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече