ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Вижте досието на Стефан Данаилов! ДС проучвала Ламбо

0

Ченгетата изисквали доклади за любимия актьор на народа

„На 27 години станах най-известният човек в България!“

Това споделя самият Стефан Данаилов, връщайки назад лентата на своя живот към годините на легендарния сериал „На всеки километър“! Но популярността на екранния майор Деянов се превръща в тема на обсъждане и по високите етажи на Държавна сигурност. Магнетичният млад мъж трябва да бъде проучен. Както и неговите родители. Очевидно е отчетено, че артистичната кариера на Ламбо предполага пътувания в чужбина. А това, което властта в никакъв случай не иска да допусне, е актьорът, който се е превърнал в символ на победилия комунизъм, да бъде изкушен от възможността да направи кариера някъде на Запад. Затова Държавна сигурност (ДС) започва дискретно да проучва Данаилов и близките му.

Стефан Данаилов с Георги Черкелов в "На всеки километър". Участието в сериала прави Ламбо най-популярния българин
Стефан Данаилов с Георги Черкелов в „На всеки километър“. Участието в сериала прави Ламбо най-популярния българин

В Комисията по досиетата и до днес се пазят документите, с които на Ламбо са разрешавани пътувания извън страната. Всяко от тях е минавало през различни институции за подпис и печат. Без да се мине през тази процедура, не може да се пътува извън границите на България. „България Днес“ получи достъп до документите, пазени в архивите на бившата Държавна сигурност.

От тях става ясно, че Стефан Данаилов е бил проучван, като справките за него са изцяло положителни.

„Роден е на 9 декември 1942 в София – пише в характеристика за Ламбо, която се пази в ДС. – Произхожда от семейство на служащи. Баща му преди 9 септември 1944 г. е бил партиен функционер. След 9 септември е служил в Българската народна армия, където се е пенсионирал. Член е на БКП и активен борец против фашизма и капитализма. Майка му е била домакиня. Член на БКП, сега е покойница. Има една сестра, Мария Данаилова, актриса в театър „Сълза и смях“. Член на БКП…“

Справката продължава с данни за артистичната биография на Ламбо. Отчита се, че актьорът продължава да се снима в сериите на „На всеки километър“ и се ползва с голямо уважение в студиата на „Бояна“.

Бащата в България е мъжка богомолка. По конституция

Данаилов в сцена с Виолета Гиндева в "Князът"
Данаилов в сцена с Виолета Гиндева в „Князът“

Това очевидно не се струва достатъчно за ченгетата от ДС. Изискани са данни и за съпругата на Стефан Данаилов – Мария. Красивата жена до Ламбо работи като манекен в най-популярните модни списания от онези години.

„Влюбването между нас се случи естествено – разкрива Стефан Данаилов в книгата „Романът на моя живот“. – Без угризения, без предразсъдъци, без излишни думи. Тя ми разказа, че е в последна фаза на развода си с Вили Цанков. С него останахме приятели, той беше почти член на семейството. Говорихме си за всякакви неща… Някак си естествено Мери дойде вкъщи и заживяхме заедно като семейство. Животът ни не беше лек, но пък имахме толкова много любов.“

Дали Стефан Данаилов и Мария са били наясно, че животът им е представлявал интерес за ДС, не е известно. Но е факт, че за двамата се пазят характеристики и справки в архивите на една от най-могъщите разузнавателни структури на комунистическата държава.

Любопитен фрагмент е искане за издаване на задграничен паспорт на Мария, придружено от личностна характеристика за благонадеждност. Годината е 1968-а, когато съпругата на Стефан Данаилов е щатен манекен в Център за нови стоки и мода. Но в онези години да имаш задграничен паспорт, изобщо не означава, че може да пътуваш извън страната, когато пожелаеш. Всяко едно излизане зад граница е свързано със специален разрешителен режим. За популярните личности днес е ежедневие да „отскачат“ до най-популярните дестинации в света. Но през комунизма това далеч не е така. Всяка крачка на известните навън се е следяла от ДС, както личи от запазените досиета.

Справка за Стефан Данаилов от архива на ДС
Справка за Стефан Данаилов от архива на ДС

„Във връзка с откриването на български ресторант в Милано и провеждането на серия ревюта с пропаганден и търговски характер Министерството на леката промишленост възнамерява да командирова в Италия Мария Димитрова Андронова. Манекен, безпартийна. Молим за бързо становище по командироването на специалиста.“

Това писмо е част от процедурата за излизане в чужбина на Мария Данаилова.

От справките за Стефан Данаилов в архива на Държавна сигурност става ясно, че и пътуванията на актьора в чужбина не са минавали без знанието на службите.

Молба за пътуване в чужбина от Стефан Данаилов
Молба за пътуване в чужбина от Стефан Данаилов

За щастие, огромният талант на Ламбо и човешкото му достойнство по никакъв начин не са докоснати от тъмната страна на режима. Мастъра продължава да живее в сърцата на българите с великите роли в киното и театъра, които ни завеща.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече