Вдигнаха спа комплекс до гроба на Ванга! Ще отидат ли лечебните извори в частни ръце?

0

Пет години след протестите заради строителството в местността Рупите, непосредствено до храма и гроба на Баба Ванга, модерният спа комплекс с къщи за гости е почти готов.

Хората са притеснени, че ако строителството в района продължи водата от изворите ще попадне в частни ръце

Въпреки притесненията на местни хора и природозащитници, че се строи в защитена по Натура 2000 зона, документите на инвеститора и разрешителното за строеж били законни. След кратко спиране строителните дейности продължиха, а на мястото и до днес продължава да кипи усилен труд. Очаква се откриването да бъде до максимум две години, пише „Ретро“.

9 къщи за гости, хотелска част и спа център вече са построени на метри от храма на Баба Ванга и мястото, където тя живя до сетния си дъх. Край строежа пък хората продължават свободно да се къпят в горещите минерални извори, прочути с лечебните си свойства. За проекта за луксозния спа комплекс се разбра още през далечната 2018 г., когато частният имот беше опасан с висока ограда, обозначен с табели за строеж и такива със заплашителни надписи „влизането забранено“. Последваха серия от протести, инициирани от местни хора и природозащитници. Те се обявиха категорично против поругаването на святото място и строителството в защитената територия, притеснени, че ще бъде нарушена и екосистемата там. Тревоги имаше и относно дебита на лековитите минерални извори. След гражданското недоволство общината в Петрич временно стопира строежа, докато бъде завършен подробният устройствен план. По искане на Министерството на културата беше назначено и археологическо проучване на терена, но находки така и не бяха открити. През есента на 2020 г. строителните дейности тихомълком са били възобновени. Въпреки че инвеститорът е изпипал документите си и те са съгласувани с институциите, местните хора продължават да роптаят

срещу строежа, а редом с тях против вдигането му са и защитниците на флората и фауната в региона. Други пък се притесняват дали ще могат и занапред да посещават лечебните извори до храма на Ванга безплатно и свободно и ще има ли изобщо в тях достатъчно вода. Местни разказват, че още навремето самата пророчица е казвала, че ако на тези  свети земи се построи нещо, водата ще изчезне. Инвеститорите пък са на мнение, че когато заработи комплексът им, ще нарасне туристическият интерес към областта и това ще бъде плюс за всички. Обещават и да ползват минимум количество от минералната вода, която извира буквално пред входа на комплекса. От общината в Петрич уверяват, че къпането в изворите ще продължи да бъде безплатно за всички, но нови строежи в района оттук нататък нямало да се допускат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече