Рокади ТРЕСАТ и Би Ти Ви – Асен Иванов е новият главен редактор на новините

0

Журналистът прави една крачка нагоре, след като бе заместник на Веселина Петракиева

Когато КТБ фалира, е продуцент на новините в ТВ7 и отговаря за 100 души, които не получават заплати

Венелин Петков го кани в нюзрума на Би Ти Ви през 2017 г.

Асен Иванов е новият главен редактор на “Би Ти Ви Новините”, след като Веселина Петракиева, която заемаше временно поста, напусна по свое желание.

Рокадата съвпадна с промени и в Нова тв, което тутакси подхрани конспиративни теории.

Собственикът “Юнайтед медия” преди два дни уволни Стефана Здравкова от поста главен изпълнителен директор и Дирк Геркенс оглави отново “Нова Броудкастинг груп”. Същевременно напусна и шефът на новините в тази телевизия – Илия Дафов.

Ходът на Би Ти Ви не е така драстичен, тъй като и досега Асен Иванов беше заместник на Петракиева, която пое новините миналия септември. Тогава частната медия възложи на главния изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” Ралф Бартолайт да ръководи и отдел “Новини, актуални предавания и спорт”, защото Антон Хекимян се впусна в политиката.

“Асен Иванов е сред професионалистите с опит в нюзрума на Би Ти Ви и има дълъг стаж в редакцията”, обясни Ралф Бартолайт, който ще продължи да изпълнява и двете функции. Той е убеден, че с новия главен редактор заедно ще продължат да произвеждат качествени новини и журналистика на най-високо ниво.

Журналистическата кариера на Асен Иванов започва от вестник

– става репортер в “Монитор” и за него това е определящо, както е споделял пред колегите си. Защото осъзнал каква школа е всекидневникът едва когато отива в телевизията.

Асен Иванов е новият шеф на новините в Би Ти Ви.

Асен Иванов е новият шеф на новините в Би Ти Ви.

18 години е съдебно-криминален репортер и има самочувствието да е сред най-добрите.

В редакцията на Би Ти Ви е повече от 12 години. През 2007 г. става “Репортер на годината на Би Ти Ви Новините”.

Между 2013 и 2017 г. работи в ТВ7, а след това и в BiT – телевизии, които вече не съществуват. Всъщност периодът в ТВ7 е особено интересен заради самата медия, известна като “телевизията на Цветан Василев”. Когато КТБ фалира, Иванов остава в ТВ7 и със свои колеги публично се разграничава от политика Делян Пеевски и Николай Бареков, който е изпълнителен директор. Впрочем тогава журналистите правят това свое изявление на живо в ефира на Би Ти Ви.

Точно по онова време Асен Иванов става изпълнителен продуцент на новините в ТВ7 и работи с Валентина Войкова, техен главен редактор. Колеги от техния екип и днес си спомнят, че двамата работели на “мускули и ентусиазъм”, защото било адски трудно да мотивират над 100 души, чиито заплати са спрени след фалита на КТБ, а от медията се изземвали сървъри и техника,

За самия Иванов този период вероятно е бил стресиращ и семейно, тъй като съпругата му е спортна журналистка в същата медия и двамата като всички останали остават без заплати. Според колегите му в Би Ти Ви днес Красимира вече не се занимавала с журналистика.

Иванов е водещ на последния ефир на ТВ7

На 17 септември 2016 г. – Деня на София, трябвало да тръгне ново предаване на Люба Кулезич и двамата влизат в студиото. Точно тогава Съветът за електронни медии (СЕМ) пуска разпореждане до кабелните оператори да спрат излъчването на ТВ7.

Асен Иванов става продуцент на Люба Кулезич и работи с нея за предаването ѝ, но по BiT, чийто консултант е Нери Тервзиева, а собственици – двама български емигранти от Чикаго. Същевременно пътува и до Русе, защото участва в създаването на местната телевизия ТВН на Виктория Маринова – журналистката, която беше жестоко убита през 2018 г.

Двамата са били много близки приятели и създават телевизията с голям ентусиазъм почти от нулата – с новини и предавания.

Така минава близо година, когато Венелин Петков, шеф на новините, актуалните предавания и спорта в Би Ти Ви, и Гена Трайкова, главен редактор на новините, канят Асен и от юли 2017 г. той отново е в нюзрума на Би Ти Ви, а от 2021-а става заместник главен редактор и продуцент на новинарското съдържание.

Завършил е икономика и право. Магистър е по национална сигурност от Военната академия “Г. С. Раковски”. През 2013 г. преминава журналистическо обучение в централата на Си Ен Ен в Атланта, САЩ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече