Шалапатова в обяснителен режим: Не сме похарчили 197 000 лв. за кафе, таблети, телефони и командировки

0

Социалният министър Иванка Шалапатова отговори на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който от парламентарната трибуна днес я обвини в неправомерни разходи за политическия кабинет на ведомството. Ето какво обяви Министерството на труда и социалната политика:

Становище на МТСП относно изказване на народния представител г-н Тошко Йорданов в Народното събрание на 23.02.2024 г. за разходите на политическия кабинет на МТСП от началото на мандата му

Във връзка с изказването на народния представител от парламентарната група на „Има такъв народ“ г-н Тошко Йорданов в Народното събрание на 23.02.2024 г. относно разходите на политическия кабинет на МТСП от началото на мандата му, в което се твърди, че политическият кабинет на министъра е извършвал неправомерни разходи, Министерството на труда и социалната политика изразява следното становище:

След получен парламентарен въпрос от народния представител г-н Цветан Предов на 02.02.2024 г. относно разходвани средства за издръжка на политическия кабинет на министъра на труда и социалната политика, протоколни срещи и подаръци, е изпратена справка в табличен вид за разходите, свързани с работата на политическия кабинет, който към съответния момент се е състоял от министър, трима заместник-министри, началник на кабинета, парламентарен секретар и трима съветници – общо девет души, като до 18 декември 2023 г. заместник-министрите са били четирима, тоест десет души.

Справката е изготвена от финансовия отдел на МТСП и посочва:
1.    Извършени разходи за издръжка на кабинета на министъра и политическия кабинет (командировъчни в страната и извън страната) за периода 06.06.2023 – 01.02.2024 г. в общ размер 66 531 лв.
–    Разходите за командировъчни на министъра в чужбина за 14 командировки за този период са на обща стойност 33 743.00 лв., като най-голямата сума е 4091.54 лв. за пътни разходи и три нощувки, в която се включват две командировки – в Женева, Швейцария, за защитата на доклада на България за правата на децата пред Комитета по правата на детето към ООН като част от българската делегация заедно с МЗ, МОН, МП и ДАЗД, и в Атина, Гърция, за участие в конференция на сп. The Economist на тема демография, където разходите за нощувка са поети от организаторите. 
–    Две от командировките са еднодневни, девет са двудневни и три са тридневни. 

2.    Извършени разходи за закупуване на движими материални активи (телефон, лаптоп, таблет, сервизи и др.) за министъра и политическия кабинет за периода 06.06.2023 – 01.02.2024 г. в общ размер 63 812 лв.
В това число влизат следните по-съществени разходи: 
–    3 броя интерактивни дисплеи за нуждите на цялото Министерство на труда и социалната политика, които не са закупени за нуждите на политическия кабинет, но са отчетени в това перо. Те се използват ежедневно във всички 

заседателни зали в сградата и от всички отдели и дирекции на министерството при провеждане на срещи, заседания и обучения, включително с участници от чужбина, както и с представителите на МТСП в Европа. Обща стойност: 35 490.00 лв.;
–    7 броя лаптопи за членовете на политическия кабинет на обща стойност: 17 485.09 лв. Необходимостта от закупуването на нови лаптопи е наложена от неизправното техническо състояние на наличните лаптопи, наследени от политическия кабинет.  Използват се за отдалечен достъп на членовете на кабинета до информационните и комуникационни системи на МТСП, достъпни чрез специален софтуер, включително за работа в деловодната система на МТСП. 

Закупеното движимо имущество е собственост на МТСП и остава в активите му и след напускането на политическия кабинет.

Разходи за сервизи не са извършени.

3.    Разходи за протоколни срещи и подаръци за периода 06.06.2023 – 01.02.2024 г. не са извършени за нуждите на политическия кабинет, а от името на МТСП. Те са част от протокола при посрещане на високопоставени гости по покана на министъра или при посещения в отговор на покани от партньори на министерството. Обща стойност: 17 247 лв. 
Тази сума включва и коледните подаръци от МТСП към негови партньори, като всички подаръци са закупени от социални предприятия или предприятия с кауза и за благотворителни цели. Останалите членове на Министерския съвет бяха приканени от министъра на труда и социалната политика да направят същото, като редица от тях се присъединиха към инициативата на МТСП. 
В мандата на настоящия политически кабинет МТСП не е извършило разходи за отпечатване на календари, картички и тефтери.
Протоколните подаръци включват български православни икони, книги за историята, културата и традициите на България, и традиционни сувенири. 

С оглед на гореизложеното Министерството на труда и социалната политика потвърждава, че всички разходи са извършени по надлежния законов ред. 

Становището на Министерството на труда и социалната политика е, че за провежданите комплексни политики е необходимо задълбочено познание на практиките в останалите страни-членки на Европейския съюз, както и споделянето на двустранен опит с държави, преминали или преминаващи през процеси, подобни на случващите се в България. 

Настоящият политически кабинет на Министерството на труда и социалната политика продължава да следва политика на откритост и отчетност на разходите и дейностите си. Заинтересованите лица могат да получат информация по надлежния ред.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече