Любимата ловна резиденции на Тато фалира

0

Една от любимите ловни резиденции на Тодор Живков – „Търсава“ край Ябланица, е хлопнала кепенци. Хижата е била построена само за една година по заръка на бившия Първи през 1980-а. Към днешна дата не функционира, защо-то била на загуба. Тя е била продадена на частен собственик през 2016 г. След това е направен значителен ремонт, но въпреки вложените средства така и не излязла на печалба. В момента не посреща гости въпреки отличното си местоположение и чудесните възможности за отдих и лов, които предлага.

Резиденция „Търсава“ се простира на около 5000 хектара. Към нея принадлежат и две езера, подходящи за риболов, които са били на разположение на почиващите по всяко време. В района при естествени условия се развъждат животни, които са предмет на ловен туризъм. Именно биоразнообразието навремето привлякло запаления авджия Тодор Живков в района. За целите на ловния туризъм по негова идея там са били изградени специални съоръжения, предоставящи на ловуващите отлични условия за наблюдение и отстрел на различните видове дивеч. Самата сграда е със застроена площ над 2 хиляди квадрата. Разпростира се

на три нива -сутерен, първи и втори етаж. Посрещала е своите гости в 5 апартамента, 4 двойни стаи и 2 туристически спални с по 9 легла всяка. Два от апартаментите са обзаведени с камини, а баните в тях са изключително големи, оборудвани с вани, душ кабини, мивки и тоалетни. Те са били ползвани лично от Тодор Живков и най-приближените хора от дружинката му. Както в апартаментите, така и в останалите стаи  обзавеждането е уникално, изработено основно от дърво, и е съхранено от епохата на социализма.

По стените пък и досега прашасват десетки ловни трофеи. До резиденцията се стига по нормален проходим през цялата година път, а има и изграден паркинг за удобство на гостите, който вече пустее.

Преди да затвори врати, хижата е била посещавана основно през уикендите. Цените били символични, но въпреки това напливът не бил голям. Стопаните се опитвали да привличат клиентела и в ресторанта, който има панорамна тераса с гледка към връх Мургаш, фолклорна програма и богато меню, но и тази стратегия не сработила. Подобна е съдбата на повечето резиденции на Тодор Живков. Част от тях се рушат и са в окаян вид, превърнати в свърталища на бездомни и наркомани.

Други пък са откупени и действат като хотели или хосписи и санаториуми. Трети се ползват като имения. Такъв бе случаят с резиденция „Аглика“ в полите на Витоша, където Васил Божков понякога живееше, преди да започнат съдебните му проблеми и тя да му бъде отнета в полза на държавата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече