Шамар от Брюксел за България – май няма да видим еврозоната до 2027 г.

0

Страната ни не изпълнява критериите за ниска инфлация всеки месец

Докато властта се кара как да разпредели баницата и да състави ротацията в кабинета, една важна тема – приоритет на властта, се оказа, че ще стане поредният повод за обвинения към правителството, че е провал. Обещанията на властта, че България ще влезе в еврозоната през 2025 г. може и да не се осъществят, а Брюксел ще ни зашлеви звучен шамар през юни по темата. Това сочи проучване на „Уикенд” сред финансови експерти и служители на министър Асен Василев.

По думи им, финансист №1 се опитва всячески да напълни хазната и да намали инфлацията, за да си осигури благоприятни новини от ЕК и Европейската централна банка, които ще излязат с доклад за готовността на страната да стане част от еврозоната през юни. Финансовият министър напоследък се видял в чудо как да осигури стабилна хазна, като първо нападна малкия бизнес, туристите и багажа им на митниците, а след това сля тях с НАП с надеждата да събере повече пари в бюджета. За финал като никога приходната агенция по негово разпореждане погна и парите на Църквата.
Последната мащабна дивотия в отчаянието си Василев насочил към местната власт, където негови експерти признаха пред репортер на „Уикенд”, че пращал агенти на Румен Спецов за масирани проверки на кметове и общини, и дори опитал да накара Сметната палата под ръководството на бившия зам.-шеф на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев, също да се включи в хайките.
Това обаче няма да натежи везните Брюксел да ни погали по главицата и през юни да поздрави страната за стабилните й финанси и ниската инфлация, проучи „Уикенд”. Инфлацията в страната няма как да бъде свалена дори изкуствено до 1 април, когато ЕК затваря периода за изпълнение на критериите за еврозоната и през юни ще излезе доклада дали изпълняваме Маастрихтските критерии. Според експерти, липсата на ръководство в регулаторите води до скок на инфлацията, а събираемостта на данъците е спаднала драстично въпреки опита за сливане на агенция „Митници” и НАП.


Юнският доклад от Еврокомисията пък разглежда финансовите данни на страната до март месец. За да се доближим до еврозоната, трябва за една година България да изпълнява критериите за инфлация в размер от 1,5% в сравнение с най-ниските в Евросъюза, докато според данни на „Уикенд”, държавата ни се държи около 3% над средното ниво във всички страни-членки. По-лошото за министър Василев и глашатаите за бързо влизане в еврозоната през 2025 г., според финансисти страната ни трябва да „държи” тази стойност на инфлацията всеки месец.
Специалисти дадоха пример пред „Уикенд“ за размера на инфлацията за декември миналата година в сравнение със средната в ЕС – нашата е малко над 5,5% – 5,8%, а инфлацията за същия период в еврозоната е 2,4%. С тези прогнози на експертите от партия „Възраждане” може да си отдъхнат по омразната тема за приемане на еврото, тъй като страната ни може и да не е готова да влезе в еврозоната през 2025 г. Ако сама започне преговори, каквото право има три месеца след негативен доклад и успее да свали инфлацията до нужната стойност, то реалността сочи, че България ще стане част от еврозоната чак през 2027 г.


Прави впечатление и друго – страшно много се бави информационната кампания за смяна на валутата, която е основна част от подготовката на страната. Нужни са поне 9 месеца, за да бъдат компетентно информирани и успокоени гражданите, че нищо страшно няма да се случи, а все още няма нито одобрен бюджет за това, нито стратегия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече