Язък за барута: Next.e.Go няма да прави електрически коли в Ловеч

0

Според информация на немското издание WirtschaftsWoche германският производител на електрически превозни средства Next.e.Go Mobile SE е подал молба за банкрут. Компанията искаше да строи завод в Ловеч, а след това и в македонския Тетово.

Обещанията бяха големи: Next.e.Go Mobile искаше да построи три нови микрофабрики в Европа и САЩ, за да разшири производството на своите евтини, малки електрически коли за градския трафик. Шефът на компанията обяви това малко преди публичното предлагане на акции в Ню Йорк само преди пет месеца, но плановете се провалиха.

Според информация от WirtschaftsWoche, централното дъщерно дружество Next.e.Go Mobile SE е подала молба за несъстоятелност. Окръжният съд в Аахен назначи адвоката Клаус-Петер Крут, партньор на адвокатската кантора за преструктуриране AndresPartner, за временен синдик.

Компанията заяви, че решението за подаване на молба за откриване на производство по несъстоятелност е взето „на фона на последните негативни развития и предизвикателства“ в индустрията за електрически автомобили и „нестабилността на капиталовите пазари“.

Така трябваше да изглежда завода за електромобили край Ловеч.
Така трябваше да изглежда завода за електромобили край Ловеч.

В същото време Дирекцията за технологично-индустриални зони за развитие (TIRZ) на Северна Македония обяви, че е спряла държавната помощ за компанията e.GO за изграждането на фабрика за електрически превозни средства в Тетово.

TIRZ обяви, че „поради неплатежоспособността на компанията „майка“ (Next e.GO mobile в Германия), изпълнението на договора и всяка процедура, предвидена за отпускане на публични средства на компанията e.GO, се спира.“

Правителството на Северна Македония подписа споразумение с германската компания Next e.GO mobile на 14 август 2022 г. в Тетово за държавна помощ за инвестиция на този немски производител на електрически автомобили в „зоната TIRZ“ на Тетово.

Германският стартъп за електромобили Next e.Go Mobile ще инвестира 140 млн. евро в завод за производство на автомобили в България, съобщи тогавашният министърът на икономиката на страната Кирил Петков през юли 2021-а. Петков добави, че правителството ще предостави общо 34 млн. евро за подкрепа на Next e.Go Mobile на три транша. Първият транш трябваше да бъде изплатен, когато компанията започне да произвежда своите електрически автомобили, а последният, когато продажбите й достигнат 20 000 автомобила годишно.

Планираше се фабриката в Ловеч ще бъде изградена в индустриален парк от над 160 000 кв.м, с над 65 000 кв.м покривна площ. А когато заводът достигне пълен капацитет, на всеки 15 минути по едно превозно средство да напуска поточните линии.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече