Кристалина Георгиева търси рамо за нов мандат начело на МВФ

0

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева търси подкрепа за нов мандат начело на една от най-важните финансови институции в света. За целта тя беше при президента Румен Радев, и то в напрегнатия първи ден на консултациите на партиите за ротацията на управлението, пише „Галерия“.

Преди това Георгиева е била на спявка и при премиера в оставка Николай Денков. Целта е да има пълно единодушие между институциите за издигането на нейната кандидатура. Припомняме, че през 2019 г. България се изложи тотално пред света, като предложихме за стратегическия пост две кандидатури – Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Гафът стана заради вътрешнополитически сплети и интриги и можеше да ни коства директорското място в МВФ. Говореше се дори, че двете дами взаимно си подвивали вода! Институцията изготвя кредитния рейтинг на държавите оперира с милиарди долари, отпуска заеми и да имаш свой човек там е изключително важно.

С президента Радев Кристалина Георгиева е разговаряла за необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19 и преодоляване на негативните последици за икономиката от военните конфликти в съседните региони, както и за предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствен интелект. Радев и Георгиева са обсъдили още инвестициите в образованието. Коментирали са и необходимостта от ясни и целенасочени мерки за намалява не на инфлацията е страната ни. Припомняме, че само преди броени дни големите европейски държави Германия и Франция категорично подкрепиха българката за втори управленски мандат в МВФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече