При мандат на ДПС може да има изненади

0

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се споразумеят и в това няма съмнение. Въпросът е на каква цена и кой ще обере най-много щети. Предсрочни избори не искат най-вече ПП-ДБ, защото те биха показали изключително лоши резултати за тях. Самите ДБ дори се питат, ако има такива, дали искат пак да са в коалиция с ПП. Всички анализатори знаят това – някои им го спестяват, други го казват по завоалиран начин. Според водещи социолози, от „Продължаваме промяната“ ще трябва да се борят за между 4-то и 6-о място с Корнелия Нинова. „Възраждане“, ИТН, а вероятно и с нови политически формации, пише „Галерия“.

В момента има три варианта за осъществяване на мандата, който президентът връчва за новото правителство. Първият е той да стане с мандата на ГЕРБ, вторият – на ПП и третият – на партия, която Румен Радев посочи, най-вероятно това ще е ДПС.

Единственият възможен от всички обаче е първият, защото другите просто са безпредметни. Макар че третият има някакви имагинерни шансове ако ДПС успее да се договори с другите партии, но не и с ПП, които едва ли биха рискували дотам да бъдат в коалиция с Делян Пеевски и неговата партия. Възможната конфигурация с Движението в този парламент ще бъде явна заплаха за „Промяната“, защото лидерът на БСП Корнелия Нинова със сигурност има афинитет към властта. А като прибавим и хората на Слави Трифонов от ИТН и някои „независими“ и рошили да дадат „златен пръст“ на подкрепа

преформатирането в рамките на този парламент ще стане възможно. Но това засега са „сглобки“, за които все още няма достатъчно яснота.

Слабата позиция на ПП-ДБ е факт и те няма как да не го знаят. Според някои социолози, втората позиция на тази коалиция при едни бъдещи избори съвсем не е сигурна. Оценките за управлението във всички социологически проучвания са изключително лоши за сглобката, а оценките за парламента е историческият минимум от 7% подкрепа. Затова ПП и ДБ ще направят всичко възможно да осъществят мандата на ГЕРБ с цената на по-тежки загуби за тях. ГЕРБ и Борисов се притесняват единствено от това какво ще кажат от посолството или от Брюксел. Иначе победата им на бъдещи избори е в кърпа вързана. Проблемът на тази партия ще бъде в търсенето на партньори.

Другата неизвестност е, ще се опита ли президентът да подкрепи нова политическа формация, която да участва на изборите. Каквото и да стане, колкото и проценти да вземе – повече или по-малко, но тя със сигурност ще е парламентарно представена и така ще обърка сметките на всички. Но е възможно и президентът да изчака края на мандата си и тогава да прави партия.

Това все пак са въпроси, на които още е трудно да се отговори.

Недоверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължава да е много голямо, а то е основният препъни-камък. Освен това няма разбирателство за това дали да има управление за 9 месеца, както искат от ПП-ДБ, или за пълен мандат, както искат от ГЕРБ. Проблемът в момента е, че всяка една от страните калкулира носенето на отговорността за нови избори или за нова сглобка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече