Чужди посолства спъват дядо Николай за нов патриарх

0

Наследникът на патриарх Неофит ще бъде посочен от чужбина и вече се работи по въпроса. Това твърди „Филтър“, позовавайки се на източници в Светия Синод. Според него новият партиарх няма да е пловдивският митрополит Николай, който се готви от много години да стане глава на българската православна църква, нито опонентът му Гавриил от Ловчанската епархия. Николай и Гавриил са водачи на големите лобита в синода, които водят битки от много години.

Причината от Запад да не ги одобряват за дълга служба на върха на църквата са връзките им с Москва. И двамата са завършили там и са тясно свързани с Руската православна църква, която обслужва интересите на Владимир Путин. В условията на война с Украйна западните посолства имат интерес от промяна в линията на църквата, категоричен е източникът ни в расо.

Патриарх Неофит е в изключително тежко състояние. Легуват го във Военно медицинска академия от няколко месеца. Според термините на църквата той е изпаднал в немощ и не е в състояние да изпълнява задълженията си. Посещават го няколко от най-близките му служители в синода. Той пък се ръководи от търновския митрополит Григорий, който е най-възрастен. Той обаче нямал амбиции да става партирах. Сигурните кандидати за престола са Николай и Гавриил.

„Патриархът се избира от митрополитите, епископите, клирици, игумени на манастири и миряни от всяка епархия. Това са много хора, повечето от тях са със зависимости, които са известни на нашите и на чуждите служби. Затова ще има изненади още при кандидатурите“, твърди високопоставен член на Българската православна църква. Според него развитието се очаква скоро – след избора на Сливенски митрополит, за когото също има скандали. След кончината на владиката Йоаникий кандидатите са двама – дясната му ръка Йеротей и викарият на Гавриил – Михаил Константийски. От надпреварата при изборите изненадващо отпадна човекът на Николай, след което изборът беше касиран и стана повод за поредния огромен скандал. Според местните Гавриил и Николай искат да наложат свои хора за митрополит на Сливен, защото така ще имат глас за избор на нов патриарх. Планът обаче не успя и почти сигурно митрополит ще стане Йеротей, който е равно отдалечен от двамата фаворити.
Във войната се включи и митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия. В становището си за последния скандал в църквата той нарича устава на църквата комунистически и пряко атакува митрополит Николай, който е основният претендент за патриарх. Йосиф рядко идва в България, за да участва на заседанията на синода, а според другите митрополити той отдавна е под влиянието на службите в САЩ и донася там информация за всичко, което се случва в православието у нас. Неслучайно през септември бяха изгонени свещениците от Руската църква като опасни за националната сигурност, което предизвика пореден трус в синода. Тогава никой от митрополитите не взе отношение – нито защитиха крайната мярка на властта, нито я подкрепиха. За никого обаче не е тайна, че митрополитите, включително Николай и Гавриил, не одобряват това и го считат за чужда намеса.

Новият патриарх на България ще бъде избран между митрополитите в синода, както пише в устава на църквата. Няколко владици, освен Николай и Гавриил, отговарят на условието да са над 50-годишни и да имат стаж от 5 години като митрополити. Това са Американският Йосиф, Варненският Йоан, Русенският Наум, Видинският Даниил и Врачанският Григорий. Всички освен Йосиф са последователи на Руската православна църква.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече