Кметът бие ТРЕВОГА: Болести и зарази пламват в селото на Радев! Майката на президента е сред потърпевшите

0

Кризата с липсата на вода в родното село на президента Румен Радев ескалира. За това съобщи кметът Николай Балабанов, който е пуснал жалба до общинския съвет в Харманли и призовава спешно да се вземат мерки.

„В село Славяново няма елементарни условия за нормален живот на 600 жители и 120 деца, учещи в ОУ „Иван Вазов“. Налице са условия за разпространяване на инфекции и други заразни болести, поради което предлагам спешно да се проектират, като се предвиди изграждане на нови водовземни съоръжения за захранване на водопреносната система на село Славяново, както и подмяна с нова водопреносна мрежа, за да има нормални условия за живот на хората в селото, както и за учениците, учещи в училището“, зове той в документа, изпратен до местната управа в Харманли.

Казусът е бил разгледан от общинските съветници в средата на февруари, но реални действия още не са предприети, пише „Ретро“.

В родното село на президента, където и до ден днешен продължава да живее неговата майка Станка, няма вода от август 2023 г. Вече 7 месеца чешмите в домовете на хората са напълно пресъхнали и мизерията е повсеместна. Майката на Радев и всички други жители на Славяново са принудени ежедневно да ходят с туби до водоноската в центъра, която идвала за по 3 часа на ден и количествата бързо се изчерпвали. Водата не стигала за елементарна хигиена и готвене, камо ли за поддръжка на санитарните възли, оплакват се те.

Проблеми с водоснабдяването в района имат от години, но положението никога не е било толкова плачевно, категорични са местните. Някои хора се принудили да се изнесат от селото и да търсят спасение при близки и роднини в близките градове.

Жителите на селото са писали даже до омбудсмана Диана Ковачева, последвала проверка, а отговорът – няма достатъчно вода в кладенците.

Сега научили, че общинският съвет в Харманли е приел жалбите им, както и тази на кмета, и е постановил през 2024 г. да започне ремонт, но кога точно – не е ясно. Според заръката на общинарите щели да бъдат поправени водопроводите по основните улици, а прогнозната стойност на ремонта щяла да е 1 060 000 лева. После още 800 хиляди лева щели да бъдат дадени за нов асфалт. „Не знаем дали ще доживеем от чешмите ни да текне вода…“, коментират с отчаяние живеещите в Славяново. Въпреки че майката на президента Станка би могла да напусне селото и да се премести при сина си, или при дъщеря си Лозана, която също е в София, тя продължава да пребивава сама в къщата си там.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече