Радев пуска ротацията,няма интерес от избори

0

Служебно правителство ще означава някой от властта да е начело на държавата

Ротацията ще бъде осъществена без президентът Румен Радев да тупа дълго топката за връчването на мандата, веднага щом партиите излязат с коментари, че са готови за коалиция. Това разказаха за „Уикенд” от „Дондуков” 2.

Държавният глава по закон няма срок, в който да връчи мандата, и след приключването на пазарлъците в сглобката, ще го даде на Мария Гариел. Причината е, че президентът има двоен интерес управлението да продължи и да не се отиде на избори – партията му „Трети март” е до под кривата круша и няма да има дори за евроизборите шанс да стане електорално популярна, а при новите правила за избор на служебно правителство, за премиер Радев няма да има как да сложи свой човек.


Според новите правила, президентът ще може да избира за служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместника му, управителя и подуправителя на БНБ, омбудсмана или неговия заместник. Ако всички, а те до един са от квотите на властта, някои от тях дори са били и председатели на парламента като Димитър Главчев, то парламентът ще назначи служебен кабинет по свой вкус, а не по този на Радев. Затова и президентът няма как да получи отново властта в ръцете си за месеци напред и нямало да бави връчването на мандата, ако преговорните екипи между партиите си стиснат ръцете. Държавният глава не искал и да бъде обвинен от критиците, че умишлено създава нестабилност в държавата, като бави връчването на мандата, разказаха още от администрацията му. По думите на приближените му, Радев можело да критикува остро управлението, ала колкото повече сглобката се държала на власт, толкова повече щяла да е нужна „политическа алтернатива”, която президентът на драго сърце бил готов да даде на нацията щом стане готов с партийното строителство.


Радев вече започнал „осиновяването” на отломките от БСП, които щели да са все повече предвид поведението на лидера на столетницата Корнелия Нинова. Тя започна наказателна акция срещу най-силната организация на партията – столичната, и накара структурата да отива на вътрешно-партийни избори. Президентът вече е приел под крилото си собствените евродепутати на Нинова, доста от напусналите БСП бивши първенци като Весела Лечева и фамилията й, както и бивши министри на партията от времето на Сергей Станишев. А пък областните координатори на БСП, верни на Радев, а не на началничката си, нямали чет. В интерес на президента парадоксално се оказвало и лидерството на Нинова, която буквално му бутала в ръцете нови и нови симпатизанти и членове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече