Шестима министри стягат багажа си! Само Тагарев не пуска кокала до последно

0

Христо Хинков, Димитър Илиев и Кирил Вътев опразват кабинетите си, Тагарев не пуска кокала до последно

Шестима министри вече започват опразването на кабинетите си от Министерски съвет и ресорните им ведомства, научи „Уикенд”. Зарица Динкова, министър на туризма, началникът на здравеопазването Христо Хинков, на спорта – Димитър Илиев, на електронното управление – Александър Йоловски, на земеделието – Кирил Вътев, и на икономиката и индустрията – Богдан Богданов, вече били в готовност да се разделят с постовете си. Двама от тях ще си отидат по свое желание – Хинков и Илиев, който бе принуден да признае, че не би се чувствал комфортно в кабинет без премиер Николай Денков.

Министърът на туризма Зарица Динкова, за която от доста време се говори, че няма да остане на поста си, нямало да е част от евролистата на „Продължаваме Промяната”, както лично й бил обещал съпредседателят Кирил Петков, научи „Уикенд”. Основната причина за това била съпротивата на „Демократична България”. Срещу Динкова роптае част от туристическия бранш, включително особено близкия до ГЕРБ Ричард Алибегов, за когото е публична тайна, че се ползвал със симпатиите на позаслабналата Деница Сачева. За поста й се спряга Мартин Захариев, което е странно, тъй като той беше особено приближен до БСП преди няколко години. Според източници на „Уикенд”, Захариев е лична кандидатура на медийния бос Красимир Гергов, за когото е от особена важност да контролира колосалните рекламни бюджети на министерството – така, както е било винаги в последните близо 20 години.


Някои от министрите на кабинета „Денков“ обаче са в „разкрачен стоеж”, тъй като пазарлъците за вида на кабинета след ротацията не били с ясен изход за тях – например министърът на образованието Галин Цоков и военният шеф Тодор Тагарев. Не Асен Василев, а министър Тагарев е от най-сериозните препъни-камъни за ползотворния изход от преговорите. Причината е, че ПП по никакъв начин не искат да се разделят с военния министър, а ДБ също са на негова страна, което обаче не може да се каже за ГЕРБ, които отдавна настояват Тагарев да бъде сменен. Заговори се, че дори депутатът им Христо Гаджев – председател на военната комисия в парламента, щял да е негов наследник. Самият Тагарев категорично отказвал да участва в пазарлъци да получи еврономинация, каквато също се говореше, че му била обещана, ако главата му падне след ротацията.
При Галин Цоков ситуацията е още по-абсурдна, тъй като готов да си тръгне заради предварителната договорка в началото на съставянето на кабинета „Денков”, постът му може и да си остане за него, тъй като премиерът в оставка категорично отказа да се върне в просветното ведомство. Мълвата е и че дори не го искат там, а ако договорката приеме искането му, Цоков може и да остане образователен шеф. Мълви се, че ГЕРБ искат да върнат в министерството бившия му шеф Красимир Вълчев, но ведомството не е основен приоритет за партията на Бойко Борисов. Същото се отнася и за културата, но въпреки това се говори усилено, че хората на Борисов искат свой министър на мястото на безличния Кръстьо Кръстев. Той обаче се сдобил с неочаквани покровители от страна на ДПС.
Много спорно е и оставането на министър Милена Стойчева, която отговаря за иновациите и растежа, тъй като ползата от нея и изобщо от министерството й граничи с нулата. Депутати признаха, че се говорело дали изобщо да не закрият ведомството на Стойчева за сметка на ново – министерство по европейските въпроси с ресорен министър Николай Денков.
Александър Йоловски пък отдавна е на нож с лидера на ПП Кирил Петков, а конфликтът им дори се проверява от прокуратурата. За неговото кресло от ПП настоявали да се назначи Божидар Божанов, издадоха още депутати.
Ясно е, че си отива и министъра на земеделието Кирил Вътев. Бизнесменът определено е може да се справи със сектора и среща съпротивата на целия бранш. Говори се, че за поста му от ГЕРБ-СДС щели да лансират Васил Грудев, който има сериозен опит в бранша и е бил заместник-министър и шеф на фонд „Земеделие”.

От ГЕРБ настоявали да си отиде и икономическия министър Богдан Богданов, който според тях не се справял. Той обаче е сред най-верните хора на ПП и отстраняването му може да срещне и по-яростна съпротива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече