Да не повярваш: Дядо Николай Ролекса не иска да е патриарх

0

Пловдивският митрополит Николай няма да участва в избора за следващ патриарх, тъй като няма нужните по църковния устав 50 навършени години.

Днес владиката, прочут със скъпите си часовници, обяви, че не желае промяна в правилата, по които ще се избира следващият духовен глава на нацията.

За него е „абсолютно необяснимо“ защо се спекулира с името му като евентуален наследник на патриарх Максим, който почина на 6 ноември. Отецът заподозря като причина опит за дискредитиране на църквата.

Митрополит Николай отказа да посещава заседанията на Светия Синод, обявявайки 40-дневен траур след кончината на патриарх Максим. След това оспори избирането на Варненския митрополит Кирил за наместник – председател на църквата и Софийски митрополит до избора на нов патриарх на 24 февруари.

„Ограниченията не бива да бъдат нарушавани, и никой в църквата не желае те да бъдат отменяни. Уставът е казал ясно кой не може да бъде избираем, а Пловдивският митрополит не може“, заяви Николай на днешния избор на делегати за Патриаршеския народно-църковен събор, който ще излъчи новия патриарх.

„Все още не чуваме нищо за това какви са критериите на църковната ни общност, на които трябва да отговаря той. Какъв патриарх искат българите, всъщност? Не кой, а какъв“, посочи още в обръщението си митрополитът.

„Тези избори трябва да са абсолютно освободени от всякакви сметки. На мен, лично, ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят“, добави пловдивският владика.

Дни преди изборите избухна скандал в най-голямата епархия – Софийската, която ще излъчи и най-много делегати на народно – църковния събор.

Варненският митрополит Кирил, който временно ръководи и Софийската епархия, спусна списък с кандидат -делегати на събора, който на два пъти бе отхвърлен от епархийските съветници.

Критиците нарекоха имената в списъка на Кирил „хора с лош авторитет, бивши разколници, алкохолици и такива, за които има съмнения в хомосексуални наклонности“.

Сред предложенията са писателят Антон Дончев, историкът проф. Аксиния Джурова, филоложката Климентина Иванова, адвокатката на Светия синод Мария Кьосева.

Ответната реакция бе, че скандалът се разпалва от хора на Пловдивския митрополит Николай, както и че се прави опит за саботаж на избора на нов патриарх. В крайна сметка се изготни нов списък, който днес е представен на софийските епархийски избиратели.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече