Жан Виденов чуква 65 в петък, пенсионира се с 4 бона 

0

Бившият премиер Жан Виденов, който навършва 65 на 22 март, се пенсиони­ра в края на миналата година, съобщи в. „Галерия“. Като бивш министър-председа­тел за него не важи правилото за тавана на пенсията от 3400 лева. Вероятно дохо­дът на скромния социалист от Пловдив ще е около 4000 лева. Това е с една идея по-малко от пенсията на Бойко Борисов, с когото са набори. Лидерът на ГЕРБ със си­гурност си докарва доста над четири бона.

Виденов е леко още­тен, защото през ок­томври 2020 г. беше освободен от Европей­ското виеше училище по икономика и ме­ниджмънт в Пловдив, където работеше като преподавател, и от то­гава се води безрабо­тен. Остана на улица­та, защото частният ВУЗ фалира.

Доц. Жан Виденов е икономист по обра­зование, със солиден опит като преподава­тел.

Обиколил доста университети да търси работа, но никъде не пожелали да го наемат. „Веро­ятно е заради името му. За много ВУЗ-ове е чест да имат бивш премиер в редиците си, но все пак него­вото управление роди термина „Виденова зима“ и много хора не го долюбват“, говорят в Пловдив.

Виденов обаче не лежи вкъщи, а про­дължава активно да работи по професура- та си. Съавтор е на много книги и учебни­ци. През 2021 г. осно­ва нова партия „Лява алтернатива“, дори се яви на избори, но с плачевни резултати. Сега формацията поч­ти няма дейност. Той си остава член и на ос­нованото от него кому­нистическо движение „Че Гевара“. Левите ентусиасти се изявя­ват от време на време по протести.

Бившият премиер, за когото мнозина твърдят, че е един от малкото честни политици, които не са се обла­жили от властта, про­дължава да живее скромно в старата панелка в Пловдив. Ни­ското блокче дори не е санирано и той, и съпругата му Ка­талина карат ав­томобили втора употреба и не демонстрират охолен живот, споделят съсе­ди от квартал „Кършияка“.

Ви­денов е послович­но пестелив и не свени да изле­зе на улицата с овехтялото палтенце. Кара ста­ро фиатче пунто.

Въпреки че Жан е безработен, семействр Ви­денови не уми­ра от глад, пише още „Галерия“. Съ­пругата Катали­на е доста оправ­на бизнес дама.

Още през 1999 г. тя основава фир­ма, която е лидер в производството на етерични масла от роза, лаванду­ла и други култури. Говори се, че гос­пожата търгува и с хранителни добавки и поръчки явно не липс­ват! Справка в Търговския регистър показва че през 2020 г. фирмата на Каталина Виденова е отчела 537 хиляди лева оборот.

Всяка година през нея минават едни 200-300 бона оборот, но Каталина също като съпруга си оби­ча скромния живот. Не ходи по светски парти­та, не залита по скъ­пи бижута и екзотични екскурзии.

Все пак преди две- три години семейство Виденови си купили парцел в близкото до Пловдив с. Марково. Местните му викат „бо­гаташкото село“ или „пловдивския Бевърли Хилс“, защото имоти там си купуват едри бизнесмени, полити­ци, артисти, баровци от хайлайфа. Къщите в „марковото“ село са като палатите на хо­ливудските звезди, а цените са космиче­ски! Жан и Каталина планирали да вдигнат дом там, но към мо­мента още си живеят в апартамента е „Кър­шияка“. За бившия премиер екскметът на Пловдив Спас Гърневски казвал: „Ако е влязъл във властта с една риза, е излязъл с риза без копчета и без ръкави.“

Жан има поотраснал син Васил, кръс­тен на баща му. Виденов-младши е попрехвърлил Христовата възраст, но още не е направил родителите си дядо и баба.

Васко е завършил архи­тектура, дълги години работи в София, по­сле регистрира фирма в Града под тепетата. Младият мъж е одрал кожата на баща си — има същата стройна фигура и проницател­ни сини очи. Всичките му познати са изумени от поразителната му прилика с известния му татко. Васил е запален по футбола, разцъквал като защитник в аматьорския клуб „Карамба“. Колегите му го оп­исват като скромен и старателен, не се ин­тересувал от политика.

Жан Виденов отско­ро е сирак, пред по­следните 3-4 години загуби набързо и май­ка си, и баща си.

Но никой от близки­те му не го е виждал да се оплаква или да се ожалва. Самият той се определя като ате­ист, но милостинята не му е чужда. Просяците във филибето го позна­ват, защото често им дарявал по левче-две

Жан Виденов катего­рично отказва да дава интервюта, въпреки че следи политическата ситуация у нас. Истори­ята го помни като най-младия премиер, но и правителството му бе злощастно — фалити, хиперинфлация, проте­сти, аферата със зър­ното. Някои го виждат като демон, други като жертва. Според мнози­на, Виденов бил жесто­ко предаден от собстве­ните си другари. Сами­ят той, поне публично, никога не се е оплаквал От това. Жан е катего­ричен: Мога да съм по-полезен, но път към БСП за мене няма!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече