Ето кой ще наследи имането на Неофит (Снимки)

0

Хиляди хора се наредиха на опашка пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, за да изпратят патриарх Неофит в последния му път в края на миналата седмица. Ковчегът с тленните му останки бе положен под звуците на националния химн, под звъна на камбаните на патриаршеската катедрала и на траурни маршове, изпълнени от армейски оркестри, в последния му дом в южната страна на столичната църква „Света Неделя“.

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска  академия в София в 22:22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб цяла България.

Докато бе в болница, покойният патриарх загуби брат си, с когото не можаха да се сбогуват заради влошеното му здраве. Димитър Димитров почина в столичната болница „Света Анна“ през този януари. Той си отиде на 80-годишна възраст след кратко боледуване заради сърдечни проблеми. Доц. Димитров бе един от най-изтъкнатите български богослови и музиканти, хоров диригент, педагог и музикален общественик. Близо 40 години той дирижираше смесения хор към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Сега единствен наследник на патриарха и брат му е синът на Димитър, който се казва Стефан Димитров.

Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом. В негови ръце ще отиде цялото семейно имане на Неофит и Димитър. Той е завършил бизнес администрация, но в момента се занима с музика и освен в църковния хор се изявява с роли и в оперни спектакли. Въпреки че е племенник на покойния патриарх никога не е търсил публичност и винаги е избягвал да афишира роднинската си връзка с висшия духовник. Медийно присъствие отказа и около кончината му, пише „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече