12 скулптури на Вежди Рашидов в двореца Пинятели в Барселона

0

На 20 март 2024 г. в Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели в центъра на Барселона се откри представителна изложба от 12 скулптури на Вежди Рашидов

Това е най-старата професионална галерия в Испания, основана е през 1881 година. Кралският артистичен кръг /признат през 1916 г. от крал Алфонсо 13-ти като организация за развитие на изкуството/ представя в Галерията изложби на утвърдени художници от цял свят. Съвсем наскоро тук бяха показани експозиции с творби на Алфонс Муха и Марк Шагал.

Вежди Рашидов е носител на златния медал на Кралския артистичен кръг – отличието му бе връчено през 2021 година. Той е и почетен член на Съюза на испанските художници.

Една от скулптурите, която е сред акцентите на изложбата, се нарича „Сънят на Гауди“. Образът на прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала „Саграда Фамилия“ е изваян от Рашидов по оригинален начин. Захари Каменов се представя на изложбата с живопис под надслов „Биологично равновесие“.

„Малко са творците, които имат честта да бъдат поканени в такова авторитетно пространство, каквото е Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели в Барселона. За мен е удоволствие да представя своята държава там, където са създавани имена като Пикасо, Салвадор Дали и Хуан Миро – автори, които са поставили жалоните за естетичния пластичен вкус на света“, заяви Вежди Рашидов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече