Новият кмет и общинските съветници си вдигнаха заплатите – кметът прибира „едва“ 9 бона

0

На предстоящото заседание на Столичния общински съвет по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета на София, на общинските съветници и на районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите.

Освен това, кметовете и общинските съветници на много по-малки населени места получават по-високи възнаграждения от столицата, въпреки че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 млрд. лв.

Още от встъпването си в длъжност, кметът на София Васил Терзиев всеки месец дарява своята заплата и дава отчет за какви каузи отиват средствата, които той получава за работата си.

На този фон председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров и общинските съветници Борис Бонев и Бойко Димитров от групата на ПП-ДБ-СС са внесли предложение да се прекрати заплащането на общински съветници за участието им в бордовете на общинските специализирани органи.

Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи допълнително заплащане, което е възлизало – от 2015 до 2019 на 134 000 лв. месечно, а от 2019 година на 95 000 лв. месечно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече