След убийството на Нотариуса: Сарафов тръгна с 6 бодигарда

0

Удвоиха охраната на главния прокурор след убийството на Мартин Нотариуса

Временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов е поставен под засилена охрана след убийството на афериста Мартин Божанов – Нотариуса, отприщило лавина от разкрития за мрежата му на влияние в съдебната власт, забеляза репортер на „Уикенд“. От няколко седмици Сарафов е пазен от 6 бодигарда и се придвижва с кортеж със синя лампа.

Гардовете на Борислав Сарафов – до един облечени в стилни черни костюми като от филмовия епос „Матрицата“, са от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. И.ф. главния прокурор е охранявано лице още от миналото лято, когато обяви, че се страхува за живота си заради пламналата между него и Иван Гешев война, стартирала след взривена бомба край пътя, докато минава бронираната лимузина на тогавашния обвинител №1.


След като Гешев беше предсрочно отстранен от поста, неговия наследник Борислав Сарафов върна на НСО бронираното „Ауди“ за над 1 млн. лв., в което се возеше предшественика му и чувствително редуцира разходите за охрана на прокуратурата. Сарафов се настани в държавен джип „Фолксваген Туарег“, който обаче не е този, ескортирал доскоро блиндираната лимузина на Гешев. Твърди се, че главния прокурор e подменил джипа, използван от Гешев, тъй като се опасявал от скрито във возилото записващо устройство, неуловимо за радарите на охраната му.
Дни след убийството на Мартин Нотариуса, чийто труп беше открит на 31 януари вечерта с куршум в главата пред къщата му в охраняван затворен комплекс край Горна Баня, към Борислав Сарафов е бил прикрепен още един екип от охранители и втора лимузина – „Фолксваген Артеон“, използвана като кортеж. Постоянно ангажирани за сигурността на и.ф. главния прокурор са четирима бодигарда и двама шофьори на автомобилите, с които доскорошния шеф на следствието се придвижва.
От прокуратурата не дават информация дали срещу Борислав Сарафов има отправени заплахи, но представител на държавното обвинение коментира в неофициален разговор с репортер на „Уикенд“, че главния прокурор е пазен зорко заради инициираната от него проверка на дейността на Софийската районна прокуратура за последните 4 години. Извършената от Върховна прокуратура проверка установи системни нарушения и случаи, в които районна прокуратура е била „инструмент за решаване на търговски спорове“. Още при стартирането на проверката оставка подаде уличената във връзки с Мартин Нотариуса шефка на СРП Невена Зартова, както и четиримата й заместници.
„Сарафов засегна много интереси, а и поста му изисква той да бъде постоянно охранявано лице. Заради това пред дома му денонощно дежури патрулен автомобил на МВР“, признава човек от обкръжението на главния прокурор.
Същевременно стана известно и друго – Борислав Сарафов не е бил сред „мишените“ на Илко Захариев от Сливен, добил популярност с прозвището Червения пират. Водещият скитнически начин на живот Захариев беше задържан на 1 март в района на Боянските гробища заради серия от заплахи, отправяни чрез имейли към прокурорката Цариградска, съдии от Окръжния съд в Плевен и вицепремиера Мария Габриел. В началото на седмицата Илко Захариев беше окончателно освободен от ареста с решение на Софийския градски съд. Според съдебния състав, е налице вероятност психичното състояние на Червения пират да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност, а освен това заплахите, отправени от него, са такива, че не могат да възбудят основателен страх да бъдат реално осъществени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече