Народът пропищя: Спрете чудовищните цени и алчните търговци!

0

Хърватия слага таван на цените на 30 основни продукта четири месеца след въвеждане на еврото. Тридесет стоки със строго фиксирани цени. Този таван на цените не е довел до изчезване на стоки в магазините – извод, направен от управителя на Централната банка на Хърватия Борис Вуйчич. По негови думи Държавният инспекторат е наложил глоби на търговци, които стигат до 5000 евро, което за малък магазин е голяма сума. Само за първите три седмици са наложени 151 глоби на обща стойност 234 хил .евро на икономически оператори, които са прибягнали до нелоялни бизнес практики.

Опитът от въвеждане на пределни цени в Румъния, Гърция и Хърватия не предизвиква интерес сред нашите депутати и законотворци. Най-верните послушковци на ЕС без сигнал от неоколонизаторите не приемат всяка добра инициатива на други страни членки на съюза, която е в полза на народа.

В България лакомията на търговците на хранителни продукти, стимулирана от липсата на контрол, придоби чудовищни размери. Основните храни, които консумират пенсионерите и бедните работещи, над 3 милиона българи, при малко над 5 милиона население в границите на страната, като мляко, сирене, кашкавал, яйца, търговците на дребно продават с печалба до сто и над 100%. Може би рекорд за алчността им е информация в пресата, че фасул, внос в родината на фасула от Египет, при цена 1 лв. на кг в някои магазини се продава по 6 лв. килограмът. За търговците на едро и дребно печалбата е 500%. Споменатите хранителни продукти у нас са по-скъпи към 26-28% от тези в магазините и веригите във Франция и Германия при десет пъти по-високи пенсии и работни заплати. И в резултат на тази цинична алчност на търговците и безхаберието на държавната администрация следва логическият резултат. На първо място сме по смъртност, с най кратка продължителност на живота в Европа от 71-74 години при такава от 84 години в богатите европейски страни. Още – обезлюдяване на страната, от 9 милиона преди промените сега сме малко над 5 милиона в границите на България. Страната ни не е със световен, а с космически рекорд между 10% бедни и богати.

На управляващата сглобка, която има доверието на към 30% от гласовете на българските гласоподаватели, вече официално е предлагана информация, че първо Румъния, след това Гърция, а сега и Хърватия въведоха таван на печалбите на основните хранителни продукти. И нарушителите са глобявани, например в Гърция верига е глобена с 1 милион евро. Техният мълчалив отговор означава: „Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша“. Но световният опит ни показва, че всяка тирания е до време и следват драматични промени.

При над 70% българи негласували или в опозиция вероятно ще се яви нов политически проект с платформа, в която ще се предложат политики на средноевропейски норми на преки и косвени данъци, сива икономика и корупционни практики в санитарни норми. И на тази основа може да се вземе управленско решение за европейски норми на минимални пенсии и работни заплати, за безплатни лекарства и медицински услуги на социално осигурени, както е във всички европейски страни. Не е за подценяване потенциалът на 2 милиона пенсионери, към 500 000 пред пенсия и 1 милион бедни работещи. Животът ще наложи появата на лидер, който ще застане начело на тази общност и ще предложи платформа за европейски политики и заслужен достоен живот на тези 3 милиона души, над които управляващите сега провеждат политика на геноцид.

  Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на Национален български университет „Трета възраст“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече