Довереникът на Людмила Живкова издъхна в хоспис

0

Един от най-близките хора на Людмила Живкова е починал миналата седмица в столичен хоспис. Довереникът на червената принцеса Дамян Дамянов е починал в старческия дом, където изкарал последните месеци от живота си, прикован за леглото и инвалидната количка вследствие на тежък инсулт, пише „Ретро“.

Той бе син на някогашното червено величие Райко Дамянов – един от най-близките хора в обкръжението на Тато. Той е бил партизанин, член на Политбюро на БКП (1945-1948,1949-1962), заместник-председател на Министерския съвет (1950-1958) и първи заместник-председател на Министерския съвет (1958-1962).

В последно време философът Дамян Дамянов бил тотално безпомощен и затова постъпил в хоспис, където да се грижат за него. След като припаднал заради инсулта на терасата в дома си, престоял там на студено повече от денонощие. Това се оказало фатално и дори лекарите не могли да го спасят от парализата на краката му. До последно Дамян твърдял пред медицинските сестри в хосписа, че в зората демокрацията бил подложен на репресия от новата власт заради близките си контакти с фамилията на Тодор Живков. Разказвал, че го принудили да продаде жилището си в центъра на столицата и да си наеме квартира. Преди да го връхлети мозъчният удар, живеел в гарсониера на пъпа на София. За да оцелява и да плати престоя си в хосписа, наложило да разпродаде семейни реликви.

Заедно с него си отиват и тайните на Людмила Живкова, с която са приятели от ранно детство. От съвсем малък Дамян бил близък с нея и брат й Владимир. Често ходели на семейни почивки заедно с Тодор Живков и съпругата му Мара Малеева.

 „И Владко, и Людмила имаха лимит – около 180 хил. лева годишно, или 15 хил. лева на месец, които в онези години бяха много пари – с тях можеха да се купят повече от 10 апартамента. На Людмила пък не й стигаха. Веднъж отиде в Париж и се захласна по някакви антики. Казали й, че нещата, които харесала, стрували 80 хиляди франка. Тя нямала толкова в себе си и подписала документ, че посолството ни ще плати. Имаше огромен талант към намирането на различни бижута — огърлици, гривни и т. н. Къде ли са тези ценности сега?“, споделя в едно от интервютата си близкият до семейство Живкови. Към Людмила споделя, че никога не е изпитвала различна от приятелската обич. „Тя не беше лесен партньор. Беше третирана още от най-ранни години като принцеса – никой не смееше да й опонира. Около нея имаше натегачи, ласкатели… Тя не се сприятеляваше с никоя от жените на другарите и изобщо нямаше приятелки – беше най-близка с майка си, додето Мара Малеева беше жива. А Славков беше чаровен. Играеше на кортовете тенис — млад, красив, атрактивен – жените му се лепяха безпроблемно, но ако Людмила беше останала жива, никога нямаше да я остави“, споделяше приживе Дамян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече