И Нинова заплашена със списъка „Магнитски“

0

Корнелия Нинова може да е следващият политик, попаднал в списъка „Магнитски“. Тези слухове вървят упорито и все по-усилено. Твърди се дори, че лидерът на БСП влязла в болница и ускорила своя планова операция на щитовидната жлеза, след като била уведомена, че върви разследване, свързано със сделките с оръжие, които е подписвала по времето, когато е била вицепремиер и министър на икономиката, пише „Филтър“.

Неотдавна разследващият журналист Христо Грозев заяви в интервю за „Свободна Европа“, че Киев разследва за корупция хора, свързани с БСП и с доставките на оръжие за Украйна. В разследването ставало дума за схеми, които са международни и включвали верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия. „Организацията, която се нарича „Държавно бюро за разследване“ в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, заяви Грозев.

В началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова публично твърдеше, че България не е доставила и един патрон на Украйна. Впоследствие министър-председателят към онзи момент Кирил Петков съобщи, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно – чрез фирми посредници. Освен това се оказва, че са засечени фактури за едни и същи доставки, които обаче са на различна стойност. Твърди се, че чрез схема от посредници оръжие от България е стигало до частната армия „Вагнер“, чийто ръководител Пригожин загина в съмнителна катастрофа, след като през юни 2022 година поведе своите бойци към Москва в знак на несъгласие как руската армия води войната в Украйна.
Въпросното украинско разследване със сигурност е споделено с партньорските американски служби. И ако Нинова и хора от близкия й кръг са замесени в цитираните далавери, то лидерът на БСП наистина има за какво да се притеснява.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече