Кабинетът е прикрил скандални действия около дълга на „Топлофикация София“

0

Кабинетът е приел поправки в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с които се опитва да прикрие скандални действия около придобиването на 1,6 млрд. лв. дългове на „Топлофикация София“ към БЕХ и „Булгаргаз“. Измененията са извършени през постановлението, с което хазната отпуска на енергийното министерство извънредната сума за придобиване на дълга. В преходните и заключителни текстове на този документ са предвидени изменения и в други постановления, които осветяват погазването на правилата, пише „Сега“. 

Кабинетът е променил ключов текст от постановлението за бюджета, който изисква преди придобиването на дълга държавата да получи одобрение от ЕК на отпуснатата държавна помощ или становище, че няма такава. В новите редакции вече няма изрично изискване, а е записано най-общо, че това ще стане при спазване на законодателството за държавните помощи. В постановлението за изпълнение на закона за държавния бюджет е изцяло отменен и текстът, който задължава енергийния министър в срок от два месеца да изготви уведомление по реда на държавните помощи и да предостави информация на МФ с цел изпращане до ЕК. 

„Тези текстове от постановлението всъщност описват законовия ред за държавните помощи и отмяната им не означава, че законът може да бъде нарушен“, коментираха експерти пред „Сега“. Именнно новите орязани текстове са залегнали като законово основание и на проектодоговорите, които министерство на енергетиката ще сключи с двете държавни дружества за придобиване на дълга – БЕХ и „Булгаргаз“. 

Проектодоговорите са за цесия, изключително кратки са и не съдържат никакви други законови основания извън предвидената възможност за придобиване на дълга в закона за държавния бюджет и постановлението за изпълнението му. В същото време остава енигма на какво основание е преценено, че държавен орган – министерство, различно от финансовото, може директно да придобива дълг. “Обикновено това се прави през държавни дружества. Няма случай, в който директно министерство да е придобивало дълг по този път. В коя част от бюджета му се отразява това?Поемането на този дълг от министерство, а не през държавна фирма, ще раздуе непланирано и дефицита, защото операцията ще се отрази по бюджета на министерството,” коментираха финансисти пред “Сега”.

Въпроси буди и принудителното дарение от 728 млн. лв. от БЕХ към Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Законът за публичните предприятия забранява намесата на държавата в пряката оперативна дейност на предприятията, коментират още експерти. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече