Тошко Тодоров май ще бъде служебен премиер?

0

Заради шанса да е кандидат-депутат на избори, Росен Желязков отказва поста

На зле отиват нещата за президента Румен Радев, който е на път да се наложи да избере служебен премиер. Един от фаворитите – председателят на парламента Росен Желязков, изобщо не искал и да се чуе той да поеме поста, научи „Уикенд”. Причината е, че Желязков ще е сред първите в листите на ГЕРБ за кандидат-депутати при предсрочен вот за парламент и имал амбициите да продължи да е част от властта.

Ако президентът го покани за служебен премиер обаче, бившият министър на транспорта няма да има как да е кандидат за новия парламент и оттам и за министерски пост, каквито желания имал. Насред хаоса още една възможна номинация за премиер стана невъзможна, след като стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева заминава като съдия в Страсбург на 12 април, а далновидната й заместничка Елена Чернева-Маркова подаде оставка от поста си, преди Радев да я е забелязал.


Така президентът има още по-ограничен избор да номинира служебен премиер – остават му шефът на Сметната палата Димитър Главчев, който вече е отказал дискретно покана от държавния глава да изостави институцията си и да стане премиер, заместниците на Главчев – Тошко Тодоров и Горица Кожарева. Без Главчев, нито един от двамата не е виждал парламента отвътре, камо ли Министерски съвет. Според запознати обаче е почти сигурно, че бъдещ служебен премиер ще е Тошко Тодоров. С него вече е било говорено и той изразил принципното си съгласие.
Възможно е държавният глава да се насочи и към управителя на БНБ Димитър Радев, научи още „Уикенд”. Безпартиен, бивш зам.-министър на редица правителства, гуверньорът би бил най-удачния избор на този етап, смятат политолози. Подуправителите му президентът не искал и да вижда, тъй като те са ярки политически лица – Петър Чобанов от квотата на ДПС и бивш министър от движението и Андрей Гюров – един от най-ярките бивши депутати от „Продължаваме Промяната”. Радослав Миленков пък нямал никакъв политически опит и също отпаднал от списъка на президента Румен Радев. Засега най-голяма е вероятността служебен премиер да е Тошко Тодоров, който влезе в голямата политика навремето покрай Цветан Цветанов.
Циркът с назначаването на евентуален служебен премиер е още по-голям, тъй като в новата Конституция, дело на величествената юридическа мисъл на десните, никъде не е записано дали новоизбраният премиер ще подава оставка от поста си и дали може след изтичането на мандата на служебното правителство да се върне обратно в институцията, която управлява. С изречението „се назначава” пък хаосът става още по-голям, тъй като в текстът не е ясно кой назначава новия премиер, а единствено, че президентът го избира от ограничения си списък. Най-грандиозният конституционен хаос обаче ще настане, ако всички кандидати откажат на президента номинация, тъй като новата Конституция никъде не упоменава какво ще се случи след това.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече