Димитър Главчев запазва министри на ГЕРБ

0

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев вероятно ще запази част от министрите в кабинета Денков, за които се смята, че са близки до ГЕРБ и ДПС, коментират депутати от разпадналата се сглобка. При предварителните разговори с финансовия спец, те самите също са изразили готовност да останат.

Говори се, че в правителството на Главчев могат да влязат вътрешният министър Калин Стоянов, земеделският Кирил Вътев, на културата Кръстю Кръстев, а също и някои от новите имена, лансирани от неуспешния мандат на Мария Габриел.

МВР шефът Калин Стоянов минава за опасно близък до ДПС, но и ГЕРБ го подкрепиха по тимуровски след окървавения футболен протест от ноември миналата година. Стоянов официално отрича да е политически обвързан, но вече заяви, че е готов да остане и да работи в служебния кабинет на Димитър Главчев, пише „Галерия“.

Самият Главчев коментира, че „Стоянов е много успешен министър“, докато за Асен Василев например бе категоричен, че няма начин да стане част от екипа му.

Именно на Стоянов се пада най-важната задача на този кабинет – да организира предсрочните избори. Точно по тази линия са и най-лютите нападки срещу него от страна на ПП-ДБ. Според Асен Василев например, Стоянов се провалил на последния вот, на който над 20% от хартиените бюлетини бяха невалидни.

Главчев ще е първият премиер след промените в Конституцията, който силно ограничиха броя на личностите, които могат да заемат високата длъжност. Той вече обяви, че предварителните му разговори вървят много добре. Разбира се, за да не изглежда, че дългогодишният депутат от ГЕРБ прокарва правителство, което е силно обвързано с партията на Бойко Борисов, ще се търсят и доказани експерти извън познатите политически лица.

Появи се информация, че Борисов убеждавал Главчев да предложи и лица от орбитата на ПП-ДБ, за да разтопи ледовете с бившите партньори и така да си помогне при евентуални нови преговори с тях след вота.

„Промяната“ и градската десница засега не дават индикации, че са съгласни с този вариант.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече