Радев отряза мераците на Бойко за Главчев

0

Румен Радев не се вслуша в молбите на Бойко Борисов да не номинира Димитър Главчев за служебен премиер, защото щял да се свързва с ПЕРБ. Президентът обаче отряза мераците на Бойко Борисов.

Единствената надежда на лидерите на ГЕРБ и на ДПС сега била да привлекат в кабинета „Главчев“ бивши министри от служебните кабинети на президента. А целта – и двамата не искат да носят политическата отговорност за всичко, което би могло да се случи до изборите. Затова в момента „лейтенантите“ (така наричат емисарите) на Делян Пеевски били натоварени с тежката задача да водят преговорите за министрите в служебния кабинет на Димитър Главчев. Бойко Борисов все още не се е включил засега, защото бил „малко сърдит“ на шефа на Сметната палата, че се е съгласил да стане министър-председател, разбра „Галерия“ от свои източници в ГЕРБ. Всъщност точно лидерът на ДПС бил „избутал“ Главчев напред.

С лансирането на хора на Румен Радев

в кабинета „Главчев“ обаче номерът няма да мине, категорични са приближени до държавния глава. По принцип доверениците на президента са му лоялни докрай и няма да рискуват отношенията си с него заради двумесечна министерска авантюра, твърдят източници.

По този начин I Радев реже мераците на ГЕРБ и ДПС да му вменяват отговорност за служебното правителство, след като с тяхното дейно участие конституционните правомощия на президентската институция бяха безпардонно отрязани.

Борисов и Пеевски са изнервени и от факта, че политическият проект на Румен Радев, за който придворните им социолози подмятаха назубрени опорни точки в телевизиите, очевидно няма да се случи. Държавният глава няма как да зареже мандата си по средата, да се отдаде ни в клин, ни в ръкав на партийно строителство, за да вкара няколко депутати при сценаристите на Слави и тимуровците на Костя Костадинов. От месеци има провокации от ГЕРБ и ДПС към Радев, че се бил държал като партиен лидер и да си направи собствена формация, но тези кьорфишеци не хванаха дикиш. Целите на президента са далеч по-дългосрочни и стратегически, твърдят хора от обкръжението му.

„На Бойко Борисов много му се искаше Радев да се включи в надпреварата, защото от досегашните партньори от ПП-ДБ му било дошло до гуша“, споделят източници от ГЕРБ. Именно затова бе и голямата патаклама преди 3-4 месеца, че едва ли не президентът

още утре ще обяви проекта си. „Да, ама не“, както казваше покойният Петко Бочаров. И на Пеевски, и на Борисов им е ясно, че с хората на Кирил Петков и Христо Иванов не могат да мелят брашно. Засега. Като врял и кипял в политиката, Борисов обаче все пак си остави вратичка за нови преговори с харвардците и градската десница след предсрочния вот. Той директно заяви, че след изборите дори ГЕРБ и ДПС да имат пълно мнозинство, само с партията на Доган и Пеевски нямало да управлява, т.е. — търси се трети и дори четвърти партньор.

„В мероприятието на колегите от ПП чухме какви ли не лоши неща за нас, но в същото време пак сме щели да си говорим след изборите. Бих ги посъветвал да гледат постановката „Език мой, враг мой“ през двата предстоящи месеца, защото, ако продължат по същия начин, просто няма да си говорим. В същото време е да кажа на платените говорители, които говорят от името на ГЕРБ и ДПС – и 150 депутати да имаме заедно, правителство няма да има след изборите между само тези две партии“, заяви Борисов.

В момента мантрата, с която се уговарят бъдещите членове на кабинета „Главчев“, е, че това правителство ще стане постоянно. Вече са пуснати по медиите и глашатаи за това, като медийния експерт Нидал Алгафари – доверен човек на Борисов, както и някои други приближени им анализатори, които да обясняват с категоричен глас, че точно това ще се случи — „всички ще харесат кабинета и той ще стане постоянен“, демек редовен. И нямало как да е другояче, след като в него щяло да има широко партийно представителство с обединени враждуващи политически групировки, ще бъде „експертно и евро-атлантическо“. Дали това ще се осъществи, предстои да видим. Ясно е само, че ще има нови „сглобки“ и нови дрязги в бъдеще, защото дефектната политическа система у нас така работи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече