Радев: Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого влизаш гол в сауната

0

„Гледам с умиление как г-н Денков казва: „Той не знае, че това били лоши хора. Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната и от кого получаваш скъпи подаръци“. Това обяви президентът Румен Радев в коментар за разследването за контрабанда на цигари и арестите в Агенция „Митници“.

„Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около Живко Коцев, тези факти водят към Закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен. Според мен едни толкова мащабни връзки между главния секретар на МВР и мастити контрабандисти е подигравка с държавността“, заяви още държавният глава.

Той обяви, че за него контрабандният скандал е „опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел“. 

Президентът напомни, че миналата година в продължение на месец ПП-ДБ са настоявали той да освободи бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров, по думите на Радев – „един дълбоко почтен човек, който не се забърка в никаква далавера“. Според държавния глава ПП-ДБ са си назначили главен секретар, на когото да имат доверие и през когото да прокарват политики.

Трябва да се провери щателно дали е имало натиск спрямо Живко Коцев, както и дали и името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата, коментира още президентът.

Радев поздрави ДАНС и директора ѝ Пламен Тончев за смелостта да „бръкнат в най-високите управленски нива, за да защитят държавността“. „Ако миналата година се бях поддал на истерията да освободя Пламен Тончев, сега нямаше да разберем нищо за тези безобразия“, каза той.

До изборите на 9 юни България ще се управлява от министър-председателя Димитър Главчев, който беше назначен по новите конституционни правила. “Аз в това служебно правителство, за разлика от досегашните, по никакъв начин не съм се бъркал в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия“, заяви пред журналисти в парламента Радев преди да влезе в пленарната зала, където служебните министри положиха клетва. 

„Спомняте си, че призовах г-н Денков преди 10 месеца, когато му връчвах мандата, да не го реализира, заради антидемократичните заявки в запис на заседанието на ПП. Въпреки това правителство беше създадено. То се провали заради властолюбие и корист. Взаимните обвинения между довчерашните партньори във властта не ги разтоварват от отговорност. Затова българите в скоро време трябва да се произнесат и аз се надявам техният глас да бъде чут и разбран“, заяви президентът.

Радев подчерта, че не носи отговорност за настоящото служебно правителство. „Междувременно страната ще се управлява от правителство начело с г-н Димитър Главчев и нека да е ясно – този служебен кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията. Знаете неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента от служебното правителство. Така че, за разлика от всички служебни правителства до момента, в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия“. 

По думите на Радев с днешния указ за служебно правителство се слага край „на един провален политически експеримент – така наречената сглобка“. Според Радев взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност.

„Да не издавам указа или да махна определени имена би означавало да наруша промените в Конституцията“, коментира Радев и посочи, че тези, които са писали новите правила, не ги познават.

Според Радев е странно, че призивите към него той да махне Калин Стоянов като вътрешен министър идват от партиите, които приеха тези промени в конституцията. Президентът заяви, че ако той е трябвало да назначава служебното правителство, нямало да го остави, нито пък на мястото на досегашния премиер Николай Денков щял да го назначи. 

„ПАРТИЯТА НА ПУДЕЛА“

Притеснения от “завръщането на мутренските времена“ изрази съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Повод за думите му стана казаното от главния секретар на МВР Живко Коцев в петък – че му е оказван натиск от вътрешния министър Калин Стоянов и висши представители на прокуратурата да подаде оставка. Вчера пък бившият премиер Николай Денков поиска проверка дали и.ф. главният прокурор лично е оказал натиск върху Коцев.

 Петков отбеляза, че обвиненията срещу Коцев за подарения му скъп часовник са, за да се прикрие нещо много по-страшно. „Прокуратурата отново се използва като бухалка. Представяте ли си в друга европейска държава главният прокурор да изнудва главния секретар? Това звучи просто безумно“, каза Петков. И допълни, че “не може с някакви снимки и пачки да се опитва да се замаже нещо по-страшно“.

„Планини от кеш“ и “партията на пудела“ – така съпредседателят на ДПС Делян Пеевски коментира ситуацията със снимките на пудел с пачки евро, вероятно правени в дома на арестувания Стефан Димитров. На една от тях самият Димитров седи на пода и разглежда пачките. „Това красиво същество (пуделът – бел. ред.) носи пачки към господарите си. Вие на снимките да видяхте някой от ГЕРБ или ДПС? Целият елит на ПП-ДБ е в тези снимки, да не кажа в особени състояние с едни контрабандисти“, заяви Пеевски. “Господин Петков да говори за мутренски времена, след като това се е случило под ръководството на техния МВР шеф Рашков и финансов министър и цялата тази кохорта, която е в особена близост, това е нечувано“, заяви Пеевски.

ПРОВЕРКА

Шефката на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова е разпоредила преписката, образувана по сигнал на бившия вече премиер Николай Денков срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и шефката на градската прокуратура Илиана Кирилова, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на специалния прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Вчера Денков изпрати сигнал срещу Сарафов и Кирилова с твърдения, че двамата са притискали главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. Към писмото на Денков е приложено и заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка, се казва в съобщението на върховния съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече