Новата здравна министърка във война със сестрата на Илияна Йотова

0

Шефката на националната хематология Галя Кондева, настоящ служебен министър на здравеопазването, се бори от десетилетия за началнически постове. Тя е неизменен кандидат за заемането на висши постове в сферата на здравеопазването през последните 30 години.

Самата тя е специалист по вътрешни болести и хематология и има 30-годишен професионален опит. Кондева не е от хората, които дълго се задържат на едно работно място. В професионалната си кариера е работила в Националната здравноосигурителна каса, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, „Аджибадем Сити клиник УМБАЛ „Токуда“, ДКЦ „Вита“. През 2022 г. оглавява Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания и според публичните й изявления под нейно ръководство в рамките на година болницата преодолява високата си задлъжнялост.
През 2009 г. тя е кандидат за директор на Националната здравноосигурителна каса, но на конкурса е преизбран тогавашният шеф на касата д-р Румяна Тодорова, която е сестра на вицепрезидента Илияна Йотова. Тримата неспечелили участници в конкурса – бивш директор на касата д-р Димитър Петров, Галя Кондева (тогава директор на дирекция „Лекарствени продукти“) и изпълнителният директор на дистрибутора на лекарства „Търговска лига“ по това време Тони Веков, атакуват избора на Тодорова, но управителният съвет на Здравната каса отхвърля жалбите.

Любопитното е, че д-р Галя Кондева е дългогодишен служител на Здравната каса и по времето на БСП, и по времето на ГЕРБ, когато е сменена като директор на лекарствената политика на НЗОК при управлението на д-р Дечо Дечев. Кондева беше конкурент на проф. Любомир Спасов на конкурса за директор на „Пирогов“ през 2021 г., но комисията в Здравното министерство, оглавявано тогава от проф. Костадин Ангелов, не я предпочете за поста.

До този момент Галя Кондева не е сред публичното известните авторитети в медицината, а изборът й е донякъде изненадващ. Здравеопазването е една от най-сложните и трудни за реформиране сфери, а кандидатите да се заемат с трудната задача за реални промени не са много. Кондева е сред малцината, които се заемат с предизвикателството. Биографията й е доказателство, че за нея началническите постове, включително в политиката, са фиксация. Самата тя е била кандидат за депутат от създаденото от Меглена Кунева „Движение на гражданите“, когато се е борила за място в 23 МИР в София.

Лекарското съсловие е скептично настроено, че Галя Кондева ще успее да се справи с трудната задача за реформиране на здравеопазването. Предшественикът й Христо Хинков сам се отказа от поста, оплаквайки се от сериозна политическа намеса в работата на здравния министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече