Човек на Коце Ботокса се намърда в надзора на НЗОК (Снимка)

0

Служебното правителство продължава да подменя кадрите на ПП-ДБ в управлението с верни хора на ГЕРБ. Вчера министрите смениха представителите на държавата в надзорния съвет на НЗОК – институция, която отговаря за разпределянето на над 8 млрд. лв. В надзорния орган изненадващо влезе Иванка Динева, шеф на изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Досега тя не беше сред надзорниците на касата.

Иванка Динева се смята за човек на проф. Костадин Ангелов – здравното острие на ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента. Динева беше кандидадът на ГЕРБ за управител на НЗОК, но след извадени проблеми на предишни ръководни постове в здравната система, тя сама се оттегли от поста.

От решението се разбра и че в МЗ поста си ще запази само един зам.-министър – Петко Стефановски. Той сега ще бъде и председател на надзорния съвет на касата. Другият представител на държавата ще е Стефан Белчев, зам.-министър на финансите. Михаил Околийски и Илко Гетов вече не са част от екипа на МЗ.

Рокадите са любопитни заради схватката между ГЕРБ и ПП-ДБ за ръководството на касата. След оттеглянето на Динева, НЗОК премина в лагера на ПП-ДБ, които предложиха Станимир Михайлов за управител. При дебатите ГЕРБ хвърли много кал по кандидата, но после дисциплинирано го гласува в изпълнение на новите договорки за подялба на постовете. Заради тези договорки бе гласувана и промяна в закона, с която подуправителят да се избира също от НС, а не да се посочва от управителя. Така и ГЕРБ щеше да получи пост в ръководството на касата, като издигна за целта Момчил Мавров. ПП-ДБ обаче размисли в последния момент и не го подкрепи с твърдението, че е компрометиран и неподходящ за поста.

Спорът бе разплетен с лидерска среща, на която бе решено и Димитров, и Мавров да подадат оставки, за да се избере ръководство по нови правила. Двамата изпълниха повелята на партиите, но въпросът повече не видя бял свят и нови правила не се появиха.Човек на Костадин Ангелов влезе в надзора на НЗОК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече