Румен Спецов предаде Асен Василев, за да запази поста си

0

Шефът на НАП скаран с доскорошния си покровител, запазва поста си

Шефът на НАП Румен Спецов, който бе лично назначение на доскорошния финансов министър Асен Василев и се ползваше с неговата безрезервна подкрепа, изненадващо му е обърнал мощния си гръб. Слуховете, че от известно време двамата изключително близки някога мъже са вече в ледени отношения, намериха косвено потвърждение преди дни.

Оказа се, че назначеният по инициатива на бившия финансов министър изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов запазва поста си. Това изненадващо обяви на брифинг служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Очакваше се едно от първите решения на служебното правителство е да отстрани Спецов като шеф на приходната агенция, която е една от най-важните за всяка правителство. Според източник на сайта Lupa.bg, Спецов е бил агитиран от хора на ПП да напусне поста, но той е отказал.


Очевидно оставането на Румен Спецов на поста е било договорено с новата власт. Това означава, че той застава срещу довчерашния си покровител и близък приятел Асен Василев, който го инсталира на поста, при това два пъти – веднъж при управлението на ПП през 2021 г., и втори път – след раждането на „сглобката”. Очевидно качествата и уменията на Румен Спецов са оценени и от архитектите на служебното правителство. А за Асен Василев остава разочарованието, че един от най-близките му приятели и протежета го е зарязал в критичен момент.

Нещо повече – директор на обезглавената заради разследването на ДАНС Агенция „Митници” става досегашният заместник на Румен Спецов Георги Димов, който му е близък приятел. Задачата му е с ръководните му качества да пренесе опита си от НАП в агенцията с цел повишаване събираемостта на приходите, каза новият финансов министър Людмила Петкова. Това на практика означава, че влиянието на Румен Спецов нараства – негов доверен човек поема и митниците, пише „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече