Асен Василев профукал държавни пари, за да се снима като турист от Африка в САЩ (ДОКУМЕНТ)

0

9755.58 лв. от сметката на Министерството на финансите са били платени за комфорта на Асен Василев и съветничката му Виолета Лорер за презокеанския им полет до САЩ във връзка с командировката от 5 до 14 февруари тази година, пише ПИК.

На толкова възлизат пътните разходи за самолетни билети бизнес класа, като сумите са посочени в таблицата с командировките на бившия финансов министър и жената на Даниел Лорер извън страната, която онлайн изданието „Mediamall“ разпространи във виртуалното пространство вчера.

Припомняме, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“ оглави окастрената правителствена делегация, която трябваше да бъде предвождана от Николай Денков. Командировката на премиера обаче пропадна, след като наетите от ПП срещу 100 хил. долара американски лобисти не успяха да му уредят среща нито с Джо Байдън, нито с главния секретар Антъни Блинкен.

свързани новини

4877.79 лв са били платени като пътни на всеки един от двамата командировани. По 1134.38 лв. пък са били разходите им за дневни нужди, а квартирните – 2706 за Василев и 2904 за Лорер. Още 2655 лв като „други разходи“ са били отпуснати на министъра, и само 174 – на съветничката му, посочва още в справката.

Проверка на ПИК в Интернет показа, че двупосочният билет от САЩ до Вашингтон в бизнес класа възлиза толкова – около 4800 лева (виж факсимилето долу – б.р.).

Какво свърши в САЩ Асен Василев срещи тези суми? Видя се с ръководителите на частни компании от калибъра на Тесла, Мета, Спейс Екс, с Американската корпорация за международно развитие, с местната търговска камара, с шефа на НАСА – от него се информира как се развива космическата програма „Артемида“, която работи за връщането на човека на Луната и отвеждането му до Марс.

Все срещи за доброто на България! Това беше ирония, разбира се.

А каква е била ролята на Виолета Лорер по време на скъпоплатената командировка? „Участие в срещите, проведени от Василев и подготовка на обсъжданите теми“, посочено е в документа в графата „Постигнати резултати“. Това си е тежък труд!

Или както беше казал Делян Добрев по повод командировката на бившия министър – отиде на държавни разноски до САЩ, за да пробва очила за виртуална реалност като турист от Африка, същите, каквито ги има и в мола.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече