Радев потопи Копринков в провинцията

0

Секретарят на президента по вътрешната политика Николай Копринков пътува в страната за срещи покрай предстоящите предсрочни избори, научи „Филтър“ от свидетели на контактите му.

Копринков се среща с хора от левия спектър, които са напуснали БСП, а сега работят за „Левицата!“ и новото обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова, които ще се явят заедно на вота.

Разговорите се провеждат в тесни кръгове. Според запознати със совалките целта на стратега е да откъсне максимален брой гласове от столетницата, с която той и Румен Радев воюват от години. „Ако БСП начело с Корнелия Нинова продължава да се топи електорално, тя ще бъде принудена от структурите да си подаде оставката и да не се кандидатира за трети мандат. Тогава хората на Радев и Копринков ще овладеят партията“, казва червен депутат, пожелал анонимност.

Името на Николай Копринков нашумя отново в края на януари, малко преди провала на ротацията. Тогава депутатът Делян Пеевски заговори за тъмни стаи, пълни с пари, в основата на които стои секретарят на Румен Радев, и призова прокуратурата да го разследва. От БСП веднага излязоха с информация, че вече са подавали сигнали за злоупотреби с държавни пари по време на служебните кабинети, в основата на които е Николай Копринков.

Става дума за обществени поръчки и съмнителни сделки с държавни имоти. Сигналите на БСП са в Софийската градска прокуратура, но резултат от тях няма. Това не е случайно. В последните месеци президентът Радев и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов са в отлични отношения, защото имат общи интереси в сложната политическа обстановка, научи „Филтър“. Така Копринков се оказва чист пред закона. Още повече че председателят на ДАНС Пламен Тончев, който основно разследваше корупция по високите етажи на властта, е назначен с указ на Радев. Твърди се – по препоръка на Николай Копринков.

След шума около името му настана тишина, а при насрочените предсрочни избори най-важният човек в администрацията на президента отново напомня за влиянието си.
Николай Копринков е бивш кмет на пловдивското село Труд, а партийната му кариера в БСП е свързана с друг враг на Корнелия Нинова – Георги Гергов, когото тя успя да отстрани от столетницата. След това се сближава със Сотир Ушев покрай бившата си шефка в ДАМС Весела Лечева и така влиза в предизборния щаб на Румен Радев. След успеха на изборите през 2016 г. Копринков първо е назначен за съветник, а после се издига и до секретар в един от най-важните ресори – по вътрешна политика и гражданско общество.

Около името му винаги са се носили легенди за кадровата политика на служебните правителства, за комисиони от обществени поръчки и дори за пари от контрабандни канали, но досега тези информации остават недоказани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече